מקס הוא צלם מקצועי העובד בעיקר בארועים. אלא שלפני שנה החליט להניע מיזם מרתק של תיעוד בתי הכנסת בעיר אשדוד "צילמתי לא רק אלמנטים אדריכליים, אלא נתתי דגש גם על פרטים קטנים, זוויות שונות, אנשים בזמני התפילות. רציתי להעביר את רוח המקום".
מה הניע אותך לצאת למסע הזה?
"למען האמת זה התחיל ממשהו פרקטי. קיבלתי ציוד שאיפשר לי צילומים ייחודיים. צריך ציוד מיוחד כמו עדשה מיוחדת שתופסת את כל השטח משמאל לימין - כמעט כמו העין לא כל ציוד יתאים".
בהמשך אומר מקס הוא כבר 'התחבר לזה'. הוא אינו אדם דתי אך הוא ביקר בסמינר של תנועת 'ערכים', והוא מספר שמאז שהתחיל בפרוייקט הוא מבקר מעת לעת בבית הכנסת 'מניח תפילין', ולומד עם אחד האברכים במקום.
את הפרוייקט הציע הצלם לעירייה ולמועצה הדתית אך נענה שאין תקציב. בתל אביב ובירושלים כבר הפיקו מיזם מן הסוג הזה. "דווקא עכשיו יש מישהו מתחום התיירות באשדוד שמתעניין בהוצאת ספרון מן הסוג הזה" מספר מקס.
מה מיוחד בבתי כנסת?
"האווירה. זו אווירה שונה. כאשר אתה מגיע לארוע, אתה מגיע למשהו שמח עם הרבה 'שגעונות'. פה, קשה לי להסביר את זה במילים. זה שונה משאר הדברים.
האם יש תמונה שאהבת במיוחד?
"אני צלם, ויזואלית צריך להבדיל בין אדם שהחזיק ספר, לבין צלם שצילם את אותו אדם מחזיק ספר. הצלם רואה בסיטואציה הזו ערך ויזואלי. כך גם בפרטים של בתי כנסת אני רואה בהם ערך ויזואלי - כל המשחקים של אור וצל".
מבחינה ערכית-רגשית מספר מקס, הוא נקשר לנושא בית הכנסת לאחר שקיבל שיעורים מאחד האברכים שסידרו לו, והוא סיפר לו על ההיסטוריה של בית כנסת ועל הלכותיו ומנהגיו.
האם יש אנשים נוספים שעוסקים בצילום בתי כנסת?
"אני יודע על צלם יהודי אמריקני בשם ניל פולברג. הוא הוציא ספר בתי כנסת יהודים בעולם. את הצילומים שלו הוא עשה בפילם. היום כמובן אין ספרים המצולמים בשיטה הזו. אני חשבתי על רעיון לקחת את הצילומים שלו ואתם לתת דחיפה לרפוייקט צילום עולמי. מאז שנות התשעים של המאה הקודמת, נוספו בוודאי הרבה בתי כנסת, זאת מלבד העובדה שהוא לא צילם את כולם".
"אגב, יצאו ספרים על בתי כנסת בארץ, אולם ניכר בהם כי הם אינם משוקעים. הם מצולמים באופן חובבני, כמו שלצערי דברים רבים נעשים בארץ"...
סדרת הצילומים של מקס זכתה בפרס 'ציון לשבח' בתחרות האמריקנית הבין לאומית - IPA.
לאתר של מקס: מקסים דופלי ("צלם לפני").
על התמונות יש זכויות יוצרים.לשימוש ,אפשר לפנות ל "צלם לפני".
בית הכנסת משכן מאיר (איזור י אשדוד)
בית הכנסת אורות חיים (איזור ג אשדוד)