אודות

 

איגוד בתי-הכנסת

מי אנחנו?

אגוד בתי-הכנסת העולמי שע"י ארגון איילת השחר הוקם כדי לסייע ולתרום להרמת קרן "המוסד" הזה שהוא אבן היסוד של החיים הרוחניים בישראל – "מקדש המעט" הוא לוז ההוויה הדתית, מערכת אטרקטיבית שאנשים מתייצבים אליה וולונטרית בלי אף צו של כפייה, וככזו – היא מתבקשת להשתבח ולהשתפר.

האיגוד הוקם על-ידי צעירים – גבאים, מתפללים, אנשי מעשה ורוח – שאכפת להם, והם מנסים להפוך את בית הכנסת למוקד קהילתי שיש לו – מעבר למטרות היסוד – גם ענפים של תרבות, רוח, מורשת ואתגריות ציבורית, בראייה כלל-ישראלית.

איגוד בתי הכנסת מגיע לעשרות נקודות ישוב בארץ שמבקרות את בית הכנסת לא רק בשל ערכו הקדושתי ועוצמותיו הרוחניות אלא גם מן הפן החברתי. לכן זכו, למשל, אנשי האיגוד לדלת פתוחה בעשרות מושבים בארץ שנעדרו כל קשר וזיקה לתשתית תורנית-ערכית.

השיטה שפיתחו אנשי האיגוד; אנחנו רלוונטיים, אנחנו בעלי חזון, אנחנו מגשימים בעצמנו את מה שאנו מדברים עליו. קחו - באים אל המושב והקיבוץ, הפרבר והעיירה ומצטרפים לאנשים שמצפים להם ומייחלים למשהו שלהם.

המגמה שפיתחו אנשי האיגוד היא גם בעלת היבטים כלל עולמיים: לכן משרתים הכלי הטכנולוגי, מגמה זו בעזרת אתר אינטרנט שבו גם הסברים בסיסיים על תפקידי הרב, הגבאי, בניית כלים לשירותי דת אטרקטיביים, בניית חוגים, שיעורי-תורה, פעולות חברה ועד עיצוב השבת, החגים, וכלל אירועי השנה היהודית ואירועים מן התחום האישי: ברית מילה, בר-מצווה, נישואין, ימי זיכרון וחלילה – פטירה.

אתר האינטרנט שהעניין שבו משתקף באלפי כניסות לאתר, מציע גם אימוץ הדדי של קהילות, בחירת "בתי כנסת וקהילות אחיות" מן הארץ והעולם ו"אמץ לך אח": הקשר אכן מתהדק והולך: תרומה של חפצי יהדות (פרוכות, שופרות, ספרי תורה, תפילין וטליתות), קישוטים לבתי הכנסת, אירוח בני נוער בארצות שמעבר לים וגיוס משאבים וכספים המיועדים לערוצי החינוך הפרונטליים והמשלימים – של שעות הפנאי. פרויקטים אלה זוכים להצלחה גדולה וכבר נרשמו "אימוצים" פוריים שהולידו אחים ואחיות רבים...

***

הסיפוק הגדול של אנשי האיגוד הוא לראות כיצד מתחילים לפעול לפתע – אחרי שנות ניתוק וקיפאון – בתי כנסת ומניינים, שיעורים, מכונים וסדנאות ברשתות ההתיישבות השונות, לזרמיה ופלגיה. כך למשל במושב כפר אחים, - מושב קדמון, במרכז הקהילתי, בני יהודה (רמת הגולן), מודיעין, המושבה כנרת, קיבוץ איילת השחר, בקיבוץ מחניים, במערב החדש של העיר ראשל"צ, ומניין "קרליבך" מיוחד במינו במושב חד נס, שבו – למשל – נפרדים מן השבת בהבדלה הנמשכת שעות ארוכות אל תוך הלילה, בסיוע גיטרה ובהקפצה של ריקוד-טפח מעל גבי הקרקע בהרבה שמחה של עבודת השם.

***

מטרת האיגוד לתעד את בתי הכנסת, בתפוצות תבל, בצילום ובתקציר הפעילות, להיות בנק התיעוד העולמי של בתי הכנסת לגווניהם, לגשר בין הקהילות ובני הנוער, ולהצית את החיבור  הטבעי של כל יהודי לבית הכנסת

***

איגוד בתי הכנסת הצליח להביא להפעלה עצמאית ועניינית של בית-הכנסת, כמוסד המנותק מהממסד, מתרחק מן העולם הפוליטי לשלוחותיו ובהרבה פעמים מקיימים חבריו את צרכי הקהילה מכיסם הם. האתר של האיגוד מדריך את הגבאים ומנחיל מושגי יסוד למתפללים גם יחד. ניתן לקבל חומר משלוח ב email וניתן לדסקס אותו בפורומים מרתקים – המיועדים לגבאים ולסתם "עמך" כאחד. יוצא לאור גם אינדקס של בתי-הכנסת והוא מהווה שירות נגיש וידידותי למתעניין. באתר פועל גם מקצה של שו"תים – שאלות ותשובות, מענה מודרני לשאלת הרב הקלאסית שהיתה מתבצעת בלשכתו.

הדמות הרוחנית העומדת בראש מפעל איגוד בתי הכנסת הוא הרב שמחה קוק שליט"א, רבה של רחובות, שהוא אוטוריטה שנוהים אחריו המונים. שאלות רבות מתייחסות לעיתוי קיום בר-המצווה (שנה מעוברת וכד'), קיום ה"יארצייט" – יום הזיכרון, כמו זמן יושבים שבעה ומתי עולים אל קבר הנפטר. ברית מילה (אם אין אישור של הרופאים), שאלות בתחום הכניסה לבית חדש: האם צריך רב כדי לקבוע מזוזה, האם צריך מניין לכך ולאיזה צד קובעים אותה. כך גם בנושאי הכשרות. במיוחד מצד מחפשי דרך ו"מתחזקים". המענה הוא מהיר "אינסטנטי" בתוך 5-4 שעות בלבד.

אנשי האיגוד שמחים במיוחד להמשיך את הקשר שנוצר ולטפחו – כיוון הרוחני והחברתי. בהמשך נוצרות זיקות – גומלין בין המתעניינים לאנשי האיגוד וגם הוא – כיוון של הרחבת דעת, שאלת שאלות מציקות – אמוניות וחווייתיות ולימוד מושגי יסוד: אם להשתמש בהשאלה: כולנו יודעים מהי מהירות האור, אך מהי מהירות החושך?...

***

הפניות מלאות עניין: איני מתפלל בשבת – האם יש טעם במקרה כזה להדליק נרות של שבת? למה כובע? – על כיפה וכיסוי ראש לנשים, ועוד.

***

איגוד בתי הכנסת העולמי קורא לך: בוא והצטרף אלינו. הקם מניין חדש או החייה את הישן, אמץ לך קהילה באמצעות האתר שלנו, ייצב חוג של לימוד והעשרה, תרום והתרם לקימום כל המערכות הללנו החיוניות הללנו ששומרות על הרקמות החיוניות ביותר של עם ישראל (כל תרומה היא במסגרת פטורה ממס – TAX D.). וקיים בכך את "תקע בשופר גדול".

תודות

פרופ' בן ציון ורבקה דורפמן - פרוייקט בתי כנסת ללא יהודים, על שיתוף פעולה, יעוץ ראשוני. וכן תמונות מתוך הפרוייקט.

העיתונאי והסופר שאול מייזליש, על שיתוף הפעולה לאורך הדרך. והמאמרים הרבים שכתב לאתר.

הוצאת ידיעות אחרונות ספרי חמד - על התכנים מתוך האינצקלופדיה