בלוגבאי – שיעורים בליל שבועות

שיעורים בליל שבועות? בשמחה. רק תלוי מי מוסר אותם
 
ליל שבועות. הלילה הקדוש בו נשאר העם היהודי ער לאורך כל הלילה והוגה בתורה הקדושה. בכל בתי הכנסת בארץ ובעולם, ממלאים צעירים וזקנים, בחורים וילדים, את ספסלי בית הכנסת ולומדים בחברותא, או מאזינים לשיעור תורני מרתק.
 
תופעה זו של שיעורי תורה בליל שבועות הפכה לפופולארית מאד בשנים האחרונות. כמעט בכל קהלה או מוסד תורני מתארגנים הרצאות ושיעורים מפי מרצים שונים העוסקים בסוגיות שונות השייכות לארון הספרים היהודי.
 
כנגד מוסד חדש זה אני רוצה לכתוב הפעם.
 
תאמרו, מה יש לך? סוף סוף מתארגנים שיעורי תורה מסודרים, מענינים ומרתקים העשויים לגרוף אליהם חלק נכבד מן העם שלא רגיל לפקוד את בית הכנסת. יתירה מזו, אתה כגבאי צריך רק לברך על כך. ובכן הרשו לי להביע את עמדתי.
 
בליל שבועות מתנהלים אמנם שיעורים רבים,  אלא שאת השיעורים הרבים, את הדיונים המרתקים, מנהלים אנשים שהם בורים ועמי הארצות בתחום שלשמו התכנסנו הערב – לימוד תורה. למרביתם אין דבר עם מקורותיה הרחבים והעמוקים של הספרות התורנית הרחבה, ותחום ההתמחות שלהם אינו גובל בכל צד עם  היהדות ומקורותיה.
 
כיצד למשל, היתה מתקבלת הידיעה כי קבוצת רבנים, בוגרי ישיבת פוניבז' פשטו על רחובות תל אביב והקימו מרכז להרצאות על 'קרדיולוגיה התערבותית', או עיונים ב'פסיכולוגיה הקוגניטיבית של בנדורה' וכו'? דומה כי הרעיון ברור, הפרסומים היו נתקלים בתגובות אדישות עד לעגניות: מה לרבנים העסוקים בהויות התלמוד וההלכה- לרפואה, מה לחובשי בית המדרש ולקוגניציה?
 
הקונספט הכל כך הגיוני הזה לא מתקבל על דעתם של צעירי וצעירות ישראל. אחרת כיצד מוסברת העובדה  שאדם כמו יאיר לפיד או אמנים אחרים שאין ברצוני לנקוב בשמם -  יהודים חביבים ומוכשרים בתחומם אבל רבנים קצת פחות.. מצליחים למלא אולמות כשהם מדברים בליל שבועות על שאול המלך, למשל?
 
השיעורים על שאול המלך, כמו דיונים עמוקים במהות הפילוספיה של הרמב"ם, או בגדר זכות הקנין על פי התפיסה היהודית, יכולים לפרנס לילות של שנה תמימה בתנאי שהם נמסרים מאישיות שתחום התמחותה הוא אכן תנ"ך, שולחן ערוך, תלמוד. הוא לא חייב להיות עם זקן ארוך ולדבר באידיש, הוא כן חייב להיות מבין, בקי, ובעיקר – מומחה, ו'מומחה' הוא מקור מהימן בתחום ולא כל אדם שלשמו מוצמד התואר 'ד"ר' לדיסציפלינה כלשהי.
 

ואת המומחיות הזו עלינו, חובשי בית המדרש בליל שבועות לדרוש. אל תוותרו, אל תסכימו לקבל אינפורמציה שטחית מסוכני השפעה שהרפרטואר היהודי שלהם דליל ומנוון. תוכניות בידור יש כל השנה, ובאיכות טובה יותר. על המים שהביאו הגיבורים לדוד המלך אפשר לשמוע מהגשש, ולבדיחות או רומנים עכשויים על גיבורי התנ"ך יש לנו ספרים כמו 'מלכים ג'. ליל שבועות –או 'תיקון' ליל שבועות ליתר דיוק, יש לנו בינתיים, רק אחד.