בוקר שבת בירושלים. אור של תחילת אביב חודר דרך החלונות הגבוהים של בית הכנסת הישן בשכונת נחלאות, שוטף את אבני הריצוף הבהירות בזהב רך. אליהו בן ששים וחמש עומד בפתח, מחזיק בידו סידור ישן, כריכתו שחוקה ודפיו מצהיבים. זהו הסידור של אביו. לפני שנכנס, הוא מניח את כף ידו על המזוזה, נושק לאצבעותיו ומשתהה רגע. אחרי ארבעים שנה של היעדרות, הוא חוזר למקום שבו התפלל בילדותו.
"שבת שלום," מברך אותו גבאי בית הכנסת, יהודה, איש נמוך קומה בעל זקן לבן ועיניים חומות חכמות. "אתה אורח?"
"כן וגם לא," משיב אליהו בקול שקט, "התפללתי כאן בילדותי. חזרתי אחרי שנים רבות."
יהודה מהנהן בהבנה, מבט של הכרה חולף בעיניו. "ברוך הבא הביתה," הוא אומר ומוביל את אליהו פנימה.
בית הכנסת קטן יחסית, אך תקרתו גבוהה, וחלונות צבעוניים מעטרים את קירותיו. ארון הקודש, עשוי עץ זית מגולף, ניצב בחזית האולם. מעליו, גילופים עדינים של כלי המשכן. הספסלים מסודרים בצורת ח', אופייני לבתי כנסת ספרדיים-ירושלמיים. אליהו תופס את מקומו בשורה האחורית, שם ישב עם אביו בפעם האחרונה לפני שעזב את הארץ.
בעודו מתיישב, זיכרון צף בתודעתו. הוא בן שבע, יושב לצד אביו, מנסה לעקוב אחר התפילה בסידור הגדול מדי לידיו הקטנות. אביו מצביע בעדינות על השורות, לוחש באוזנו את המילים. "אתה רואה, אליהו, כאן אנחנו מודים לקדוש ברוך הוא על החירות שלנו." זה היה ערב פסח, והתפילות נשאו משמעות מיוחדת.
הגבאי מכה בבימה שלוש פעמים, והקהל מתיישב. החזן פותח בתפילה, קולו מהדהד בין קירות האבן. אליהו עוצם את עיניו ונותן למנגינות לשטוף אותו. הן לא השתנו. ארבעים שנה חלפו כמו רגע.
התפילה מתקדמת, ואליהו מרגיש כאילו הזמן נמתח ומתכווץ בו־זמנית. הוא מביט סביבו בעיניים בוחנות. יש דמויות חדשות, אבל יש גם כאלה שהוא מזהה, מבוגרות יותר, שערן הלבין, אך תווי פניהם זהים לאלה שזכר. הם ילדי הדור ההוא, שהפכו להיות האבות של היום.
"עלייה שביעית," קורא הגבאי, "אליהו בן יצחק."
אליהו מרים את ראשו בבהלה. איך ידעו? הוא לא הודיע על בואו, לא דיבר עם איש. הגבאי מסמן לו בידו לגשת לבימה. ברגליים רועדות, אליהו קם ממקומו ופוסע לעבר ספר התורה הפתוח. הוא מברך את הברכות, קולו שקט אך יציב. בסיום הקריאה, הגבאי לוחץ את ידו.
"אבא שלך היה עולה לתורה בשבת זו בכל שנה," הוא אומר.
עיניו של אליהו מתמלאות דמעות. "לא ידעתי," הוא לוחש.
בתום התפילה, כשהקהל מתפזר לאיטו, ניגש אליו גבר מבוגר, כמעט בן גילו. "אליהו? אליהו פרץ?"
אליהו מתבונן בו, מנסה להיזכר.
"שמעון," אומר האיש, "שמעון כהן. ישבנו יחד בחדר בתלמוד תורה."
"שמעון!" קורא אליהו בהתרגשות. הם מתחבקים ארוכות.
"כמה שנים עברו," אומר שמעון. "שמענו שאתה בארצות הברית, מנהל בית חולים גדול."
אליהו מהנהן. "כן, הייתי. פרשתי לפני חודשיים."
"ואיך ידעת לחזור דווקא היום?" שואל שמעון.
"לא ידעתי," משיב אליהו. "הגעתי לארץ אתמול, ומשהו משך אותי לכאן הבוקר."
שמעון מחייך. "ערב פסח בעוד שבועיים. אבא שלך תמיד אמר שהנשמה היהודית יודעת לחזור הביתה לפני החג."
הם יוצאים יחד לרחוב, השמש מכה בעוצמה. האוויר רווי בריח של פריחת ההדרים והיסמין. אליהו נושם עמוק ומרגיש כאילו הוא מתעורר מחלום ארוך.
"תבוא אלינו לארוחת צהריים," מציע שמעון. "שרה אשתי תשמח להכיר אותך."
אליהו מהסס. "אולי פעם אחרת. יש לי עוד מקום שאני צריך לבקר בו היום."
שמעון מבין. "הבית הישן?"
אליהו מהנהן. "הוא עדיין עומד?"
"בוודאי," משיב שמעון. "אחרי שאביך נפטר, הבית עבר לידיים אחרות, אבל הוא עדיין שם, כמעט ללא שינוי."
הם נפרדים בפינת הרחוב, ואליהו פונה אל הסמטאות הצרות של השכונה. רגליו נושאות אותו כאילו מעצמן, זוכרות את הדרך גם אחרי שנות היעדרות כה רבות.
בית ילדותו ניצב בקצה סמטה צרה, בית אבן קטן עם חצר קדמית מוקפת גדר אבן נמוכה. שיח יסמין מטפס על הגדר, פרחיו הלבנים מתנועעים ברוח הקלה. אליהו נעצר מול השער, ליבו פועם בחוזקה.
דלת הבית נפתחת, ואישה מבוגרת יוצאת החוצה, מנערת מפה. היא מבחינה בו ומחייכת. "אתה מחפש מישהו?"
"סליחה," אומר אליהו. "גרתי כאן פעם, לפני שנים רבות."
האישה מתקרבת אל השער. "אתה בנו של יצחק פרץ?"
אליהו מופתע. "כן, אני בנו."
"חשבתי שזה אתה," היא אומרת. "אני מרים, גרה כאן כבר שלושים שנה. קניתי את הבית אחרי שאביך נפטר." היא פותחת את השער. "בוא, היכנס."
אליהו נכנס בהיסוס. החצר קטנה יותר ממה שזכר, אבל ריח היסמין הוא אותו ריח, מתוק ועדין.
"אביך היה אדם נפלא," אומרת מרים בעודם פוסעים לעבר הבית. "הוא דיבר עליך הרבה."
אליהו מרגיש עקצוץ בעיניו. "אני לא הייתי כאן כשהוא... כשהוא הלך."
מרים מניחה את ידה על זרועו. "הוא ידע שאתה אוהב אותו. הוא תמיד אמר שיום אחד תחזור."
הבית בפנים השתנה, כפי שציפה. רהיטים אחרים, צבעים אחרים, תמונות אחרות. אבל האור שנופל דרך החלונות המזרחיים נשאר אותו אור, והצללים שמטילים עלי הרימון בחצר נשארו אותם צללים.
"יש משהו שהשארתי עבורך," אומרת מרים ופונה אל חדר צדדי. היא חוזרת עם קופסת עץ קטנה. "אביך ביקש שאשמור על זה למקרה שתחזור."
אליהו לוקח את הקופסה בידיים רועדות. הוא מכיר אותה היטב—קופסת התכשיטים של אמו, שנפטרה כשהיה בן עשר.
"תודה," הוא לוחש, קולו חנוק.
"אתה רוצה לפתוח אותה כאן?" שואלת מרים.
אליהו מהנהן. הוא מתיישב על הספה ומניח את הקופסה על ברכיו. בזהירות, הוא פותח את המכסה.
בתוך הקופסה מונחים כמה חפצים: טבעת הנישואין של אמו, זוג עגילי זהב עדינים, תמונה ישנה של המשפחה—אביו, אמו והוא בן חמש—ומעטפה צהובה קטנה.
בידיים רועדות, אליהו פותח את המעטפה ושולף פיסת נייר מקופלת. כתב ידו של אביו, מסולסל ומדויק, ממלא את הדף.
"בני היקר אליהו," הוא קורא בשקט. "אם אתה קורא מכתב זה, סימן שחזרת הביתה, כפי שידעתי שתעשה יום אחד. אל תאשים את עצמך על השנים שחלפו. כל אחד מאיתנו צריך למצוא את דרכו שלו בעולם. אני גאה במה שהשגת, במי שהפכת להיות. אבל אני יודע גם שיום אחד תרגיש את הצורך לחזור לשורשים שלך, לשוב אל המקום שממנו באת.
"בערב פסח האחרון שחגגנו יחד, לפני שעזבת, סיפרתי לך על הגדת פסח העתיקה של סבא רבא שלך, רבי אפרים פרץ. אמרתי לך שיום אחד היא תהיה שלך. ההגדה נמצאת בבית הכנסת, במגירה הסודית בארון הספרים שליד ארון הקודש. הגבאי, יהודה, יודע. הוא מחכה לך.
"בני, הגדה זו אינה רק ספר. היא מספרת לא רק את סיפור יציאת מצרים, אלא גם את סיפור המשפחה שלנו. בדפיה רשומים אירועים מחיי המשפחה לאורך שבעה דורות. זו המורשת שלנו, ההיסטוריה החיה שלנו.
"עכשיו תורך להמשיך את השושלת, להוסיף את סיפורך שלך לסיפור הגדול של משפחתנו ושל עמנו. זכור תמיד: 'בכל דור ודור חייב אדם לראות את עצמו כאילו הוא יצא ממצרים.' אנחנו תמיד בתנועה מעבדות לחירות, מחושך לאור.
"אוהב אותך תמיד, אבא."
אליהו מקפל את המכתב לאיטו, דמעות זולגות על לחייו. "אני צריך לחזור לבית הכנסת," הוא אומר למרים.
"בוודאי," היא משיבה בחיוך רך. "הדרך הביתה תמיד פתוחה."
כשאליהו חזר לבית הכנסת, הוא מצא את יהודה הגבאי יושב ליד שולחן קטן בפינת האולם, רוכן מעל ספר עבה. האור הנופל מהחלונות הצבעוניים יצר על פניו דוגמה מנומרת של צבעים.
"חזרת מהר," אמר יהודה כשהבחין באליהו.
אליהו הושיט לו את המכתב של אביו. "יש משהו שאבי השאיר עבורי."
יהודה קרא את המכתב, מחייך. "אני זוכר את היום שבו הוא הפקיד בידי את ההגדה. 'יום אחד הבן שלי יחזור,' הוא אמר לי. 'ואז תיתן לו אותה.' ואני אמרתי לו, 'יצחק, איך אדע שזה הוא?' ואביך צחק ואמר, 'תראה את עיניו, הן בדיוק כמו שלי.' והוא צדק." יהודה הניח את המכתב על השולחן וקם. "בוא איתי."
הם צעדו לעבר ארון הספרים הגדול שניצב בצד ימין של ארון הקודש. יהודה כרע ברך לפני הארון והחל למשש את הפאנל התחתון שלו. "יש כאן מנגנון סודי," הסביר. "הרבה לפני זמננו, בתקופה העות'מאנית, היו מסתירים כאן דברי ערך."
נשמע צליל נקישה, ואז החליק הפאנל הצדה, חושף חלל קטן. יהודה הכניס את ידו ושלף חבילה עטופה בבד קטיפה כחול. "אגוז הקטיפה," אמר, "אביך עטף את ההגדה בזה. אמר שזה היה של סבתא שלך."
הוא הניח את החבילה בזהירות על שולחן הלימוד הקרוב. "אתה צריך לפתוח אותה לבד. אני אצא לכמה דקות."
כשיהודה עזב, אליהו התבונן בחבילה המונחת לפניו. הוא נגע בקטיפה הכחולה, משיי למגע אפילו אחרי כל השנים הללו. לאיטו, הוא החל לפרום את הקשר שהחזיק את הבד. כשהקטיפה נפרשה, נגלתה הגדה עתיקה, כריכתה עשויה עור חום-אדמדם, עיטורי כסף בפינותיה. על הכריכה, באותיות כסף מעוקלות, היה כתוב: "הגדה של פסח – משפחת פרץ – ירושלים".
רוחו של אליהו נעתקה למראה. הוא זכר שאביו סיפר לו על ההגדה הזו, אבל מעולם לא ראה אותה בעיניו. בזהירות רבה, הוא פתח את הכריכה.
בעמוד הראשון, באותיות מסולסלות, היה כתוב:
"הגדה זו שייכת למשפחת פרץ, ירושלים. התחילה להיכתב בשנת ה'תקל"ב (1772) על ידי רבי אפרים פרץ, ועוברת מדור לדור. כל ראש משפחה מוסיף בה את רשימות משפחתו ואירועי התקופה."
ואז, מתחת לכתובת הזו, רשימה ארוכה של שמות, תאריכים ואירועים, כתובים בסגנונות כתיבה שונים, עדות לידיים הרבות שהחזיקו בהגדה לאורך השנים.
אליהו החל לדפדף באיטיות, עיניו סורקות את הדפים הישנים. ההגדה הייתה מאוירת באיורים מרהיבים—צבעי אדום, כחול וזהב שזהרו כאילו צוירו רק אתמול. אך מה שמשך אותו יותר מכל היו ההערות בשוליים: הערות אישיות, זיכרונות, מחשבות ותפילות של אבותיו.
"ערב פסח, שנת ה'תקצ"ד (1834): שנה רעה הייתה לנו. המגיפה פגעה בקהילתנו, ורבים הלכו לעולמם. אבל ברוך השם, משפחתנו ניצלה. הלילה נודה בכפליים על חירותנו ובריאותנו."
"ערב פסח, שנת ה'תר"ס (1900): היום נולד בני בכורי, יהודה. הלב מלא שמחה, העיניים זולגות דמעות. מודים אנו לבורא עולם על הנס שבחיים החדשים."
וכך הלאה, דור אחר דור.
ואז, בדף האחרון, בכתב ידו המוכר של אביו:
"ערב פסח, שנת ה'תש"ם (1980): בני אליהו עזב את הארץ לפני שנה. הלב כבד, אבל האמונה חזקה. אליהו יחזור יום אחד, כי קשר דם ואדמה לא ניתן לניתוק. מחכה לו בסבלנות, עד שיגיע זמנו לשוב. והגדה זו תחכה לו, כדי שימשיך את מה שהתחילו אבותינו."
ומתחת, חלל ריק, ממתין לכתיבתו שלו.
אליהו ישב שם, מחזיק בהגדה, קורא שוב ושוב את מילותיו של אביו. ואז עשה דבר שלא עשה זמן רב – הוא הניח את ראשו על זרועותיו ובכה. בכה על השנים שעברו, על אביו שלא זכה לראותו חוזר, על הזמן שבזבז, והזיכרונות שהחמיץ.
כך מצא אותו יהודה כשחזר, יושב מכונס בעצמו. יהודה הניח יד על כתפו של אליהו. "זה בסדר, בן אדם," אמר ברוך. "דמעות הן גם חלק מהסיפור."
אליהו הסתכל עליו, מנגב את עיניו. "אבי היה בטוח שאחזור. למה? איך ידע?"
יהודה התיישב מולו. "אביך היה איש חכם. הוא הבין שיש דברים שאדם חייב לעשות בחייו, מסעות שעליו להשלים. אבל בסוף, השורשים תמיד מושכים אותנו חזרה. זה חוק הטבע."
אליהו סגר את ההגדה ועטף אותה שוב בקטיפה. "אני רוצה להכין את הסדר השנה כאן, בירושלים. אני זקוק לעזרה."
"ואתה תקבל אותה," אמר יהודה בחיוך. "הקהילה כאן. אנחנו משפחה אחת גדולה. אף אחד לא עורך את הסדר לבד."
"אבל אין לי בית כאן, אין לי—"
"אתה יכול להשתמש בדירה שמעל לבית הכנסת," הציע יהודה. "היא ריקה כרגע. פעם גרו שם שמשי בית הכנסת, אבל עכשיו משתמשים בה לאורחים."
אליהו הביט בו בתדהמה. "אתה בטוח? אני יכול למצוא מלון או—"
"מלון בפסח? בירושלים?" יהודה צחק. "בהצלחה עם זה. וחוץ מזה, למה שתלך למלון כשיש לך בית כאן?"
בית. המילה הדהדה באוזניו של אליהו. בית.
"אבל יש לי עוד שאלה," אמר אליהו. "למה קראת בשמי לעלייה לתורה היום? איך ידעת שזה אני?"
יהודה חייך חיוך רחב. "אביך היה עולה לתורה בשבת זו בכל שנה. אחרי שנפטר, אנחנו ממשיכים לקרוא את שמו. 'יעמוד יצחק בן אברהם.' אבל הבוקר, כשראיתי אותך, ידעתי." הוא הצביע על עיניו של אליהו. "העיניים שלך, הן בדיוק כמו של אביך. אותו מבט. אותה נשמה."
אליהו לקח נשימה עמוקה. "אני מבטיח שלא אאכזב אותו."
"אתה לא יכול לאכזב אותו," אמר יהודה. "אתה כאן. זה כל מה שהוא אי פעם רצה."
ביומיים הבאים, אליהו התמקם בדירה הקטנה שמעל בית הכנסת. היו בה שני חדרים, מטבח קטן ומרפסת צרה הפונה אל הרחוב. הרהיטים היו פשוטים אך נוחים—מיטה, שולחן, כמה כיסאות, ארון בגדים ישן, ספרייה קטנה ובה ספרי קודש.
יהודה הגבאי דאג להביא לו שמיכות, מגבות וכמה דברי מזון בסיסיים. "אתה צריך לנוח קצת," אמר. "המסע שלך היה ארוך."
אליהו לא היה בטוח אם יהודה התכוון למסע מארצות הברית או למסע של ארבעים השנים האחרונות. אולי לשניהם.
בבוקרו של היום השלישי, הוא יצא לסייר בשכונה. ירושלים בתחילת האביב הייתה מלאה בפריחה—עצי השקד, הרימון והתפוז פרחו בחצרות הבתים, והאוויר היה רווי בריחות מתוקים. רחובות נחלאות היו צרים וחמימים, פסיפס של בתי אבן ישנים, גגות אדומים, חצרות קטנות וסמטאות מתפתלות.
הוא פנה אל הרחוב הראשי, שם ניצבו כמה חנויות, בית מרקחת, מכולת ומאפייה. הרחוב המה אנשים, רובם מתכוננים לחג הקרב ובא. מחוץ למאפייה עמד תור ארוך. הריח של לחם טרי משך אותו פנימה.
"אליהו!" קראה אישה מבוגרת מאחורי הדלפק. "הילד של יצחק, נכון?"
אליהו הסתכל עליה בבלבול.
"אני חנה," אמרה האישה. "אחותו של שמעון. הייתי חברה של אחותך רחל, מנוחתה עדן."
אליהו חייך. "בוודאי, חנה. איך אני לא זוכר אותך? את נראית... איך להגיד..."
"זקנה?" צחקה חנה. "אל תנסה להחמיא לי, אליהו. אני יודעת טוב מאוד איך אני נראית. הזמן לא עושה חסד עם אף אחד מאיתנו. אבל אתה, אתה נראה טוב. אמריקה עשתה לך טוב, כנראה."
אליהו משך בכתפיו. "לא יודע אם טוב או לא. אחרת."
"שמעתי שאתה מתכנן לערוך סדר פסח כאן," אמרה חנה, מסדרת את החלות על המדף. "יהודה הגבאי סיפר לי."
"חדשות עוברות מהר בשכונה," ציין אליהו.
"מהר? בשנייה שיצאת מבית הכנסת, כבר חצי שכונה ידעה. אחרי שעה, כולם." היא צחקה. "אין סודות בנחלאות. מעולם לא היו."
אליהו נאנח. "אז כולם יודעים גם למה עזבתי?"
חנה הביטה בו במבט רציני. "אליהו, זה היה לפני ארבעים שנה. אתה היית ילד. ילדים עושים שטויות, ילדים בורחים. אבל הם גם חוזרים."
"לא הייתי ילד," תיקן אותה אליהו. "הייתי בן עשרים וחמש."
"בעיני המבוגרים בשכונה, כולנו היינו ילדים," אמרה חנה ברוך. "וגם עכשיו, אם תשאל את הזקנים שיושבים בבית הכנסת, הם יגידו 'הילד של יצחק חזר.'"
אליהו שתק לרגע. "את יודעת מה מוזר? עד לפני שבוע, הייתי מנהל בית חולים בניו-יורק. אנשים קראו לי ד"ר פרץ, עמדו דום כשנכנסתי לחדר, הקשיבו לכל מילה שלי. הייתי... מישהו. ופתאום, ברגע שחזרתי לכאן, הפכתי להיות סתם 'הילד של יצחק'."
חנה חייכה אליו. "ומה רע בזה? להיות הבן של יצחק פרץ זה לא דבר פשוט. אביך היה אדם אהוב ונערץ בשכונה הזו. המורשת שלו ממשיכה לחיות."
אליהו הנהן. "את צודקת, כמובן." הוא נשם עמוקות. "אז... מה לגבי אותו סדר פסח? אני צריך ללמוד הכל מחדש. איפה קונים כאן דברים? מי יכול לעזור לי להכשיר את המטבח? איפה אפשר להשיג יין טוב?"
"יש לך שבועיים," אמרה חנה. "אני אעזור לך. שמעון ואני נעזור לך. כל השכונה תעזור לך." היא החוותה בידה על דלפק הלחמים. "קח חלה טריה בשבילך ותחזור מחר. אני אערוך לך רשימה של כל מה שאתה צריך."
אליהו לקח את החלה, חמה ובריחנית. "איך אוכל להודות לך?"
"פשוט תישאר," אמרה חנה בפשטות. "זה מה שאביך היה רוצה."
באותו ערב, אליהו יצא לארוחת ערב עם שמעון ומשפחתו. שרה, אשתו של שמעון, הכינה ארוחה מסורתית—מרק עוף עם קניידלך, קוסקוס עם ירקות, עוף ממולא, וקינוח של פירות טריים.
הם ישבו במרפסת ביתם של שמעון ושרה, הצופה אל הרחוב המתעורר לחיים אחרי שקיעת החמה. האורות נדלקו בחלונות, קולות צחוק וקולות שיחה התערבבו עם ניגונים מבתים סמוכים. ריח של ארוחות ערב נישא באוויר.
"אני זוכר עכשיו למה עזבתי," אמר אליהו פתאום. "הרגשתי נחנק כאן. רציתי מרחב, חופש, פרטיות. רציתי מקום שבו איש לא יודע מי אני ומאיפה אני בא."
"וקיבלת את זה," אמר שמעון, מוזג לו עוד כוס יין. "חיית את החיים שרצית. אין חרטות."
"יש," אמר אליהו בשקט. "המון חרטות. בעיקר על אבא."
"הוא הבין אותך," אמרה שרה. "תמיד דיבר עליך בהערכה ובאהבה. אף פעם לא שמענו ממנו מילה רעה עליך."
"זו הייתה דרכו," אמר שמעון. "הייתה לו סבלנות של קדוש. אפילו כשהיה חולה בסוף, מעולם לא התלונן."
אליהו הרגיש דקירה בלבו. "אני לא היית שם בשבילו."
"אתה היית בדרך שלך," אמר שמעון. "כולנו בדרך שלנו. זה החיים."
לאחר הארוחה, כשישבו עם כוסות תה, אליהו הזכיר את תוכניתו לערוך את הסדר. "יש לי את ההגדה המשפחתית," אמר. "אבל אין לי ניסיון בעריכת הסדר."
"זה לא מסובך," אמר שמעון. "תקרא את ההגדה, תשתה ארבע כוסות יין, תאכל מצה. עיקר העניין הוא לספר את הסיפור, לזכור מאיפה באנו ולאן אנחנו הולכים."
"אתה ואשתך מוזמנים, כמובן," אמר אליהו.
"בהחלט," אמר שמעון. "וגם הילדים שלנו והנכדים. ויהודה הגבאי ומשפחתו. ומרים, שגרה בבית שלכם. וחנה מהמאפייה. ומשפחת לוי מהפינה."
אליהו גיחך. "ישבתי בראש שולחן עם שלושה-עשר דירקטורים של בית החולים, וזה הפחיד אותי פחות."
"זה רק נדמה לך קשה," אמרה שרה. "ברגע שתתחיל, המילים יבואו מעצמן. המילים של ההגדה, הן חקוקות בנשמה של כל יהודי. הן חלק מאיתנו."
"ובינתיים," אמר שמעון, "בוא נכין לך תוכנית פעולה. צריך לנקות את הדירה, להכשיר את המטבח, לארגן כלים לפסח, לקנות מצרכים, להזמין יין, להכין מקומות ישיבה..."
אליהו הסתכל על הרשימה ההולכת ומתארכת והרגיש אימה. "אולי זה יותר מדי?"
שרה צחקה. "אתה ניהלת בית חולים, לא? עם אלפי עובדים ומיליוני דולרים. פסח זה כמו לנהל מחלקה קטנה."
"זה שונה," אמר אליהו. "שם הכל היה פרוטוקול ברור. ישיבות, דוחות, תהליכים מוגדרים. פה... אני חסר ניסיון."
"אז בוא נתחיל," אמר שמעון. "מחר בבוקר, אבוא עם רשימה מסודרת ונתחיל לעבוד. יש לנו שבועיים, זה מספיק זמן."
"ועכשיו," אמרה שרה ברוך, "אולי תספר קצת על החיים שלך שם. נשוי? ילדים?"
אליהו נאנח. "נשוי ומגורש. פעמיים. בת אחת מהנישואים הראשונים, רבקה. היא בת שלושים ושמונה היום, עורכת דין בשיקגו. מדברים פעם בכמה חודשים." הוא שתק לרגע. "היא לא מכירה את הצד הזה של החיים שלי. לא סיפרתי לה הרבה על ילדותי כאן."
"אז עכשיו זה הזמן," אמרה שרה. "אולי תזמין אותה לפסח?"
אליהו צחק בנימה מרירה. "היא לא תבוא. יש לה משפחה משלה, חיים משלה. הקשר שלנו... מסובך."
"כמו כל הקשרים המשפחתיים," אמר שמעון. "אבל אולי כדאי לנסות, בכל זאת."
בדרכו חזרה לדירה מעל בית הכנסת, אליהו חשב על ההצעה. להזמין את רבקה לירושלים, להראות לה מאיפה בא, לחשוף בפניה צד שטמן עמוק במשך שנים. הרעיון הפחיד אותו, אבל היה בו גם משהו קוסם. אולי, חשב, זו תהיה ההזדמנות לחבר קצוות שנשארו פרומים זמן רב מדי.
עם בוקר, התחילו ההכנות האמיתיות לפסח. שמעון הופיע בדלת עם רשימה מפורטת, מחולקת לקטגוריות: ניקיון, כלים, מצרכים, אוכל. "יש תוכנית בשבילך לכל יום עד החג," אמר בהתלהבות. "אנחנו נתחיל בהכשרת המטבח."
שמעון הביא איתו מספר סירים גדולים, כלים מיוחדים לפסח, וכמה אחיינים צעירים שהתנדבו לעזור. למרות מחאותיו של אליהו, הם החלו להזיז רהיטים, להרתיח מים, לנקות את תנור הגז הישן, להדביק נייר כסף על משטחי העבודה.
"תהליך ההכשרה הזה ממש מורכב," אמר אליהו בהשתאות, בעודו צופה בשמעון מלבין סכו"ם במים רותחים.
"לא השתתפת אף פעם בניקיון לפסח?" שאל שמעון.
אליהו נענע בראשו. "לא ממש. אחרי שעזבתי, התרחקתי מכל זה. הרפורמים בארצות הברית, אתה יודע, הם עושים את זה אחרת. קצת חמץ פה, קצת חמץ שם, לא נורא." הוא חייך. "מעולם לא הרגשתי שזה אותנטי. והרבה פעמים פשוט התארחתי אצל חברים או הלכתי למלון."
"אז הגיע הזמן ללמוד," אמר שמעון. "הכשרת כלים זו מסורת בת אלפי שנים. חשוב לא רק שהכל יהיה כשר לפסח, אלא גם לשמר את המסורת עצמה."
במשך שעות הם עבדו, והדירה הקטנה התמלאה באנשים שבאו לעזור, להציע עצות, או סתם להסתקרן. כולם רצו לראות את "הבן של יצחק" שחזר אחרי כל השנים.
"זה כמו שהייתי ילד," לחש אליהו לשמעון, כשזקנה אחת בדקה את אופן ההכשרה שלהם ותיקנה אותם.
"זה בדיוק העניין," השיב שמעון. "בירושלים, אתה תמיד הילד של מישהו, הנכד של מישהו. אתה חלק משרשרת."
באותו ערב, מותש אך מרוצה מההתקדמות, אליהו יצא לטיילת העירונית. אוויר הערב היה צלול, והמנורות שהאירו את חומות העיר העתיקה שפכו אור זהוב רך. הוא התיישב על ספסל, שולף את הטלפון שלו ומחייג מספר.
"אבא?" נשמע קולה של רבקה, מופתע. "קרה משהו?"
"לא, לא," מיהר אליהו להרגיע. "רציתי רק... לשמוע אותך."
"אתה בסדר? אתה נשמע... אחרת." רבקה ניסתה להעריך את מצב רוחו.
"אני בירושלים," אמר אליהו.
שתיקה קצרה. "בישראל? מה אתה עושה שם? חשבתי שאתה אף פעם לא..."
"החלטתי לחזור. אני... אני אספר לך את הכל בהזדמנות. אבל... רציתי לשאול אם תרצי לבוא לכאן לפסח. אני מארגן סדר."
עוד שתיקה. "אתה מארגן סדר? בישראל? אבא, אתה בטוח שאתה בסדר? זה לא נשמע כמוך."
"אולי לא כמו האבא שהכרת," אמר אליהו בשקט. "אבל יש צדדים שלי שאף פעם לא ראית, רבקה. חלק מהם אני רק עכשיו מגלה מחדש."
"אבא, אני שמחה בשבילך, באמת, אבל יש לי תיקים שאני צריכה לטפל בהם, יש לי פגישות..."
"אני מבין," אמר אליהו. נימת האכזבה בקולו הייתה ברורה.
"אבל," המשיכה רבקה אחרי רגע של היסוס, "אולי אני אבדוק את לוח הזמנים שלי. אולי אפשר לסדר משהו."
"זה יהיה נפלא," אמר אליהו, נשימתו נעתקת. "ממש נפלא. תוכלי להכיר את... את המשפחה שלי. של אבא שלי."
"אני לא ידעתי שיש לך עוד משפחה," אמרה רבקה בקול שקט.
"יש הרבה דברים שלא ידעת עלי," אמר אליהו. "ואני רוצה לתקן את זה. אם תיתני לי הזדמנות."
כשסיים את השיחה, אליהו הסתכל על חומות העיר העתיקה שזהרו באור הירח. הוא נשם עמוק את אוויר ירושלים, מתוק ומלוח בו-זמנית. משהו בתוכו שהיה סגור, נעול, במשך עשרות שנים, החל להיפתח. לא בבת אחת, אלא לאט, מאוד לאט, כמו דלת חורקת שלא נפתחה זמן רב.
בימים הבאים, המשיכו ההכנות לפסח בקצב מסחרר. אליהו התעורר כל בוקר עם רשימת משימות חדשה שהכין שמעון. הם קנו כלים, מפות, כיסאות. הם הזמינו אוכל, סידרו את הדירה, והפכו את המרפסת הצרה למקום ישיבה נעים עם גרלנדות אורות וצמחים בעציצים.
אליהו שלח הזמנות לסדר, והרשימה הלכה והתארכה. מלבד שמעון ומשפחתו, הוזמנו יהודה הגבאי ואשתו; מרים, שגרה בבית ילדותו; חנה מהמאפייה ובעלה; זוג מבוגר מהדירה הסמוכה; ושלוש אלמנות מהשכונה שתמיד היו מקורבות לאביו.
"תהיה לנו בעיית מקום," אמר שמעון כשהסתכל על הרשימה.
"נצטופף," אמר אליהו בהחלטיות. "אם הצלחתי להכניס שמונה-עשר רופאים לחדר ישיבות המיועד לשנים-עשר, אני יכול להתמודד עם זה."
בכל יום, מישהו אחר מהשכונה בא לבקר, להסתקרן, לספר סיפור על אביו. עם כל סיפור, עם כל זיכרון, דמותו של יצחק פרץ הלכה והתבהרה בעיני אליהו. הוא גילה צדדים באביו שמעולם לא הכיר—את חוש ההומור שלו, את נדיבותו, את דבקותו באמונה גם בזמנים קשים.
"אבא שלך ואני היינו חברים טובים," סיפר לו אחד השכנים המבוגרים. "בשנות השבעים, כשהיה המיתון הגדול, יצחק עזר לכולם. לאחד הלווה כסף, לשני מצא עבודה, לשלישי עזר עם ארוחות. אף פעם לא ביקש תמורה."
"הוא לא סיפר לי על זה," אמר אליהו בשקט.
"הוא לא היה איש של דיבורים, אבא שלך," אמר השכן. "הוא היה איש של מעשים. ואחרי שאמא שלך נפטרה, הוא התמקד בך. כל כולו היה אתה."
אליהו הנהן, עיניו לחות. "ואני עזבתי אותו."
"זו דרכם של ילדים," אמר הזקן. "הם צריכים למצוא את דרכם שלהם. להתפתח. גם יצחק ידע את זה."
בערב, אליהו ישב עם ההגדה הישנה, קורא שוב ושוב את הכתובים בשוליים, הסיפורים של אבות אבותיו. סיפורים של שרידות, של אמונה, של שמירה על מסורת בתוך עולם משתנה ללא הרף.
הטלפון שלו צלצל. זו הייתה רבקה.
"אבא? טוב, אז בדקתי. אני אוכל לבוא לפסח. טסה ביום ראשון הבא."
אליהו הרגיש כאילו לבו דילג פעימה. "זה... נפלא, רבקה. תודה."
"אל תודה לי עדיין," אמרה רבקה. "אני לא מבטיחה שזה יהיה פשוט. יש לנו... תסבוכות לא פתורות. אתה יודע את זה."
"אני יודע," אמר אליהו. "ואני מבטיח לנסות להקשיב הפעם. באמת להקשיב."
"נשמע לי חשוד," אמרה רבקה, אבל היה חיוך בקולה. "מי אתה ומה עשית לאבא שלי?"
אליהו צחק. "אולי אני קצת אחר. או אולי אני פשוט חוזר להיות מי שהייתי פעם. אני לא בטוח."
כשסיים את השיחה, אליהו יצא למרפסת והסתכל על ירושלים בלילה. אורות הבתים המנצנצים כמו כוכבים, הרחובות השקטים, האוויר הקריר. לראשונה זה זמן רב, הרגיש שלם עם עצמו. לא שלם במובן של סיפוק עצמי או גאווה—שלם במובן של קבלה. קבלת העבר שלו, קבלת הירושה שהותיר לו אביו, קבלת האחריות להמשיך את השרשרת.
ביום שלישי, שבוע לפני החג, קיבל אליהו הודעה מחנה מהמאפייה. "בוא מהר. מישהו מחכה לך."
מסוקרן, הוא הלך למאפייה. חנה חייכה אליו חיוך רחב ורמזה לו לעבר פינת הישיבה הקטנה. שם, יושב ליד שולחן קטן עם ספל קפה, היה גבר מבוגר, כבן שמונים, בעל זקן לבן ארוך ועיניים כחולות חודרות.
"רבי אברהם," אמרה חנה בהתרגשות. "זה אליהו, הבן של יצחק פרץ."
הזקן הרים את עיניו והתבונן באליהו ארוכות. "שב, בני," אמר לבסוף, קולו עמוק ויציב.
אליהו התיישב מולו. "אתה הכרת את אבי?"
"הכרתי את אביך, ואת אבי אביך, ואת אביך-אתה, כשהיית ילד," אמר הזקן. "אני זוכר אותך כשהיית בן שלוש, רץ בחצר בית הכנסת." הוא שתק לרגע. "רבי אפרים, זה שכתב את ההגדה, היה הרב שלי כשהייתי נער."
אליהו בלע את רוקו. "אני... אני לא זוכר אותך. מצטער."
"אין צורך להצטער. הייתי הרבה זמן בחו"ל, חזרתי רק לפני עשר שנים. אביך ואני היינו בקשר במכתבים." הוא הביט באליהו בעיניים חודרות. "הוא היה כותב לי עליך."
"באמת?" אליהו הרגיש מוזר. "מה... מה הוא כתב?"
"שהוא גאה בך. שהוא יודע שאתה עושה טוב בעולם, בדרכך שלך."
אליהו הרגיש דמעות צורבות את עיניו. "הוא אמר את זה?"
"בכל מכתב," אמר הזקן. "אבל הוא גם הרגיש שיום אחד תחזור. הוא ידע." רבי אברהם הוציא מכיסו מעטפה צהובה מיושנת. "הוא נתן לי את זה לפני שנפטר. אמר לי לתת לך אותה כשתחזור."
בידיים רועדות, אליהו לקח את המעטפה. שמו היה כתוב עליה בכתב ידו של אביו.
"אפתח את זה אחר כך," לחש.
הזקן הנהן בהבנה. "יש לי עוד משהו להגיד לך," אמר. "היהדות היא רצף, אליהו. מאברהם אבינו, דרך יציאת מצרים, מתן תורה, גלות, גאולה ושוב גלות. ובתוך הרצף הזה, אנחנו רק טיפה בים. אבל כל טיפה חשובה. כל דור מוסיף משהו לסיפור. זו האחריות שלנו."
"איזו אחריות?" שאל אליהו.
"להוסיף את הפרק שלנו לסיפור. לא רק לשמר את מה שהיה, אלא להמשיך אותו, לפתח אותו. להעביר אותו הלאה, עשיר יותר, עמוק יותר." הוא הצביע על אליהו. "פסח הוא זמן של התחדשות. של יציאה ממצרים האישית של כל אחד מאיתנו."
כשחזר לדירתו, אליהו פתח את המעטפה בידיים רועדות. בתוכה היה דף נייר מכתבים ישן, ועליו מכתב בכתב ידו של אביו.
"אליהו יקירי," כתב אביו, "אם אתה קורא את המכתב הזה, זה אומר שחזרת הביתה. ואני שמח מאוד, גם אם אני כבר לא נמצא לקבל את פניך. חייך הובילו אותך בדרכים ארוכות ומפותלות, רחוק מהבית. אבל אני תמיד האמנתי שיבוא יום ותחזור. לא כי ירושלים טובה יותר מניו-יורק, ולא כי דרך החיים שלי נכונה יותר מדרך החיים שבחרת. אלא כי כאן השורשים שלך, וכאן מקומך בשרשרת הדורות.
"אני זוכר את היום שבו עזבת. יום חמישי היה, בבוקר מעונן. הבאתי אותך לשדה התעופה, ובטרמינל אמרת לי, 'אני חייב לעשות זאת לבד, אבא.' ואני אמרתי, 'אני יודע, בני.' מה שלא אמרתי לך אז, מה שהייתי צריך לומר לך: אתה אף פעם לא לבד. גם אם אתה בצד השני של העולם, אתה תמיד חלק ממשהו גדול יותר.
"ביום שאמך נפטרה, נשבעתי שאגדל אותך להיות אדם שהיא הייתה גאה בו. אדם שלם, חכם, טוב. ואני חושב שעמדתי בהבטחה הזו. בחרת דרך חיים שונה משלי, אבל אני יודע שאתה איש טוב. רופא, מרפא אנשים, מקל על סבלם. אין דבר קדוש יותר מזה.
"בשנים שחלפו מאז עזבת, הקפדתי לשמור על ההגדה של משפחתנו. הוספתי בה את סיפור חייך, עד כמה שידעתי מהמכתבים הספורים ששלחת. חשוב שתוסיף את הפרק הבא. שתמשיך את השרשרת.
"אליהו שלי, אל תתבייש בדרך שבחרת, ואל תתבייש בזו שממנה באת. אתה יצור כלאיים, כמו כולנו. בן אדם במובן העמוק ביותר של המילה — נע בין עולמות, בין זהויות, בין עבר לעתיד. ומסע החיים שלך הוא לחבר ביניהם לסיפור אחד שלם.
"אני אוהב אותך. מאז ומתמיד, ועד עולם. אבא."
אליהו קיפל את המכתב ונשען אחורה בכיסאו, דמעות זולגות על לחייו. הוא חש משהו שכבר שנים לא הרגיש — קִרבה לאביו. כאילו יצחק פרץ ישב כאן, בחדר הזה, מדבר אליו.
דפיקה בדלת קטעה את מחשבותיו.
"אני מקווה שלא הפרעתי," אמר שמעון כשאליהו פתח את הדלת.
"לא, בסדר," אמר אליהו, מוחה את הדמעות ממעיניו. "בדיוק היה לי... רגע אישי."
שמעון הבחין במכתב ובמעטפה. "מאבא שלך?"
אליהו הנהן. "הוא השאיר את זה עם רבי אברהם, למקרה שאחזור."
"הוא תמיד האמין שתחזור," אמר שמעון בפשטות.
"כן, ככה כולם אומרים," אמר אליהו. "איך הוא ידע? מאיפה הייתה לו הביטחון הזה?"
שמעון משך בכתפיו. "אולי זה פשוט מה שאבות עושים. מאמינים בילדים שלהם. יודעים משהו שאנחנו, הילדים, לא תמיד יודעים על עצמנו."
אליהו הנהן באיטיות. "תגיד לי, שמעון, איך אבא שלי נפטר?"
"לא אמרו לך?" שאל שמעון בהפתעה.
"אמרו לי שזה היה פתאומי. לא הספקתי להגיע להלוויה."
שמעון נאנח. "הוא נפטר בליל הסדר, לפני שבע-עשרה שנים. היינו כולנו יחד, משפחת כהן ועוד כמה שכנים. אביך ניהל את הסדר, כרגיל. באמצע 'שפוך חמתך', כשפתח את הדלת לאליהו הנביא, הוא פשוט... נפל. מת במקום, מהתקף לב. צוות מד"א ניסה להחיות אותו, אבל הוא כבר היה... הוא הלך."
אליהו עצם את עיניו, מנסה לעכל. "בליל הסדר... מה אירוני. ואני הייתי בניו-יורק, עורך סדר בבית חולים. רחוק כל כך."
"הוא היה מאושר," אמר שמעון. "סביבו היו אנשים שאהב, והוא עסק במה שהיה חשוב לו ביותר — העברת המסורת הלאה."
אליהו הנהן, ואז אמר: "רבקה, הבת שלי, מגיעה לסדר."
עיניו של שמעון אורו. "זה נהדר! היא דתית?"
אליהו צחק. "ממש לא. היא אפילו לא יודעת עברית. אבל היא מתעניינת, סקרנית. ואני חושב שחשוב שהיא תכיר את הצד הזה של המשפחה."
"תצטרך לערוך את הסדר גם באנגלית, אני מניח," אמר שמעון.
"תרגום חופשי," הנהן אליהו. "אבל אני רוצה שהיא תשמע את הצלילים, את המילים. אפילו אם לא תבין את הכל."
החל מהיום שלאחר מכן, ההכנות לסדר האיצו. שקיות מצרכים הגיעו, כלים חדשים נקנו, והדירה עברה שינוי יסודי. שולחנות הוצבו, מפות לבנות נפרשו, תאורה נעימה הותקנה. השכונה כולה הייתה במתח של ציפייה, לא רק לקראת החג, אלא גם לקראת בואה של רבקה.
"הבת של אליהו מגיעה," לחשו האנשים. "בת כמה היא? איך היא נראית? היא יודעת עברית?"
ביום ראשון, יומיים לפני החג, אליהו נסע לנמל התעופה לקבל את פניה של רבקה. הוא עמד בין ההמונים שהמתינו במסוף הנוסעים, מעט חרד, מעט נרגש. המטוס נחת בשעה היעודה, ולאחר כחצי שעה של המתנה, הוא ראה אותה.
רבקה הייתה אישה נאה, עם עיניים כהות כמו של אמה ושיער שחור-אדמדם כמו של אביה. היא הייתה לבושה בחליפת מכנסיים אלגנטית, מזוודה גדולה נגררת אחריה.
"אבא," היא אמרה כשראתה אותו, ואז חייכה, חיוך שהזכיר לו מיד את אמה. הם התחבקו, קצת במבוכה, קצת בחמימות.
"איך הייתה הטיסה?" שאל.
"ארוכה," אמרה רבקה. "אבל לא משעממת. היו לי כמה תיקים לקרוא."
הם צעדו יחד אל המכונית ששכר. "אני שמח שהגעת," אמר אליהו.
"גם אני שמחה," אמרה רבקה. "למען האמת, הייתי סקרנית. אתה אף פעם לא מדבר על העבר שלך, על המקומות שבהם גדלת. פתאום אתה חוזר לכאן ומארגן סדר פסח? הייתי חייבת לראות את זה."
אליהו צחק. "אני מבין את זה. זה נשמע מוזר, גם לי. אבל... משהו קרה כאן. משהו השתנה."
"מה?" שאלה רבקה.
"אני," אמר אליהו בפשטות. "אני השתניתי. או אולי פשוט חזרתי להיות מי שהייתי תמיד, בתוך תוכי."
בדרך לירושלים, אליהו סיפר לה על השבועות האחרונים, על בית הכנסת, על יהודה הגבאי, על ההגדה העתיקה, על סיפורי הילדות שחזרו אליו.
"אתה נשמע אחר," אמרה רבקה. "יותר... רגוע."
"כן," הסכים אליהו. "אני מרגיש שמצאתי משהו שאיבדתי לפני זמן רב. לא את האמונה, אלא את השייכות. את התחושה שאני חלק ממשהו גדול יותר."
"וזה חשוב לך?" שאלה רבקה.
"מסתבר שכן," אמר אליהו. "מאוד."
כשנכנסו לירושלים, השמש החלה לשקוע, צובעת את העיר בגוונים של זהב וורוד. רבקה הביטה בהשתאות בנוף המיוחד, בבתי האבן הקדומים, בעיר שהיא כל כך שונה מכל מה שהכירה.
"אתה באמת גדלת כאן?" שאלה. "זה נראה כל כך... אחר."
"גדלתי כאן," אישר אליהו. "וזה אכן אחר. עולם אחר לגמרי."
כשהגיעו לדירה מעל לבית הכנסת, נאספו כמה מהשכנים לקבל את פניהם, סקרנים להכיר את רבקה. שמעון ושרה באו עם עוגה ובקבוק יין. יהודה הגבאי בא עם אשתו. חנה מהמאפייה הביאה סל עם לחם טרי ועוגיות. כולם רצו לחבק, ללחוץ יד, לאחל ברכה.
רבקה, שלא הייתה רגילה לקבלת פנים כזו, נראתה קצת המומה, אבל לא חסרת נוחות. היא ענתה לשאלות בנימוס, צחקה לבדיחות, טעמה מהכיבוד. אליהו ראה שהיא מתרגלת למקום במהירות.
"הבאתי לך משהו," אמרה רבקה אחרי שהאורחים עזבו והם נשארו לבדם. היא פתחה את התיק שלה והוציאה ספר עבה. "זהו אלבום המשפחה שלנו. התמונות, אתה יודע, מהחיים בארצות הברית."
אליהו לקח את האלבום. "זה מדהים, רבקה. אני לא חושב שהראית לי אותו אף פעם."
"כי אף פעם לא התעניינת," אמרה רבקה, אבל לא בנימה מאשימה. "אבל חשבתי שזה יהיה נחמד להביא אותו. אולי הגיע הזמן לחבר את שני החלקים של הסיפור."
אליהו חייך אליה בכנות רבה יותר משהצליח לשנים, והם הסבו יחד לדפדף באלבום. תמונות מהילדות של רבקה, מטיולים משפחתיים, מטקסי סיום, מחגיגות ואירועים. תמונות מחייו של אליהו בניו-יורק, אדם אחר לגמרי מזה שהיה בירושלים.
"אבא," אמרה רבקה לפתע. "אני רוצה שתספר לי למה עזבת את הארץ. למה עזבת את אבא שלך. את המקום הזה. אתה אף פעם לא סיפרת."
אליהו נשם עמוקות. "זה סיפור מורכב, רבקה. ואולי הגיע הזמן לספר אותו."
בבוקרו של ערב פסח, אליהו ורבקה קמו מוקדם. עבודה רבה עוד הייתה לפניהם. הם הכינו את שולחן הסדר, ערכו את המצות, את הקערות והגביעים. שמעון הביא את האוכל שהכינה שרה, והם סידרו אותו במטבח.
"אז לא סיפרת לי אתמול," אמרה רבקה כשהייתה עסוקה בקיפול מפיות. "למה באמת עזבת את ישראל?"
אליהו התיישב לידה. "הסיפור מתחיל הרבה לפני. כשאמא שלי נפטרה, הייתי בן עשר. זה היה השבר הראשון בחיי. אבל אבא שלי, הוא היה סלע. תמיד יציב, תמיד חזק. הוא גידל אותי לבד, היה אב ואם בו-זמנית."
"כמוך," ציינה רבקה.
אליהו הנהן. "כן, אני מניח. אבל הוא עשה את זה הרבה יותר טוב ממני."
"אתה לא היית אבא רע," אמרה רבקה. "פשוט... מרוחק."
"בדיוק," אמר אליהו. "וזה חלק מהסיפור. אבא שלי לא היה מרוחק. הוא היה אדם מסורתי, שומר תורה ומצוות, אבל היה קרוב אלי, הקשיב לי, הבין אותי. הוא תמיד רצה שאלמד, שאלך ללמוד באוניברסיטה. אפילו שהמשפחה שלנו הייתה די דתית, הוא האמין בהשכלה מודרנית. 'תורה עם דרך ארץ,' היה אומר. 'ככה יהודי צריך לחיות.'"
"אז באמת הלכת ללמוד?"
"כן, למדתי רפואה באוניברסיטה העברית. והצטיינתי. אבא היה כל כך גאה בי. אבל ואז... פגשתי את אמא שלך."
"אמא?" רבקה הופתעה. "אבל היא הייתה יהודייה. איך זה היה בעיה?"
"לא הייתה בעיה, בהתחלה," אמר אליהו. "היא הייתה סטודנטית לאמנות, ממשפחה חילונית לגמרי. יפה, חכמה, מלאת חיים. התאהבתי בה מיד. הבאתי אותה לכאן, הצגתי אותה בפני אבא שלי."
"והוא לא אהב אותה?" ניחשה רבקה.
"להיפך. הוא אהב אותה מאוד. היא כבשה אותו עם החיוך שלה, עם החוכמה שלה. אבל היה קונפליקט. היא לא רצתה חיים דתיים, ואני... אני רציתי לרצות את שניהם. הייתי קרוע."
"אז מה קרה?"
"כשסיימתי את הלימודים, הצעתי לה נישואין. היא הסכימה, אבל בתנאי אחד — שנעבור לארצות הברית, שנתחיל חיים חדשים. היא רצתה ללמוד באקדמיה לאמנות בניו-יורק, ואני יכולתי להתמחות בבית חולים שם. נשמע מושלם, לא?"
"אבל אבא שלך התנגד?"
"הוא לא התנגד," אמר אליהו. "זה מה שמדהים. הוא אמר, 'אם אתה אוהב אותה, לך אחריה. בסוף תחזור.' אבל אני... כעסתי עליו. הרגשתי שהוא מוותר עלי בקלות מדי." אליהו נאנח. "עכשיו אני מבין שהוא נתן לי את המתנה הגדולה ביותר — החופש לבחור את דרכי. אבל אז, הרגשתי נבגד."
רבקה הביטה בו במבט מהורהר. "אז גם הייתה כעס."
"היה הרבה כעס," הודה אליהו. "עזבנו בריב. לא דיברנו חודשים. ואז, כשאת נולדת, התרככתי. שלחתי לו תמונות שלך. חזרנו להיות בקשר, אבל מרוחק. מכתב פעם בכמה חודשים, שיחת טלפון לחגים. ואז, כשאמא שלך ואני התגרשנו, הרגשתי... שהוא צדק. שעשיתי טעות. אבל הייתי גאה מדי מכדי להודות."
"ומאז לא חזרת?" שאלה רבקה.
"לא," אמר אליהו. "לא הייתי מסוגל. היה לי קשה לקבל שטעיתי. עברו השנים, ואז קיבלתי את ההודעה שהוא נפטר. טסתי להלוויה, אבל הגעתי מאוחר מדי. הוא כבר היה קבור. ישבתי שבעה בבית מלון, לבד, ואז חזרתי לניו-יורק."
"למה?" שאלה רבקה בקול שקט.
"כי לא הייתה לי כאן שום אחיזה. לא הרגשתי שייך. כל האנשים האלה, השכנים, החברים שלו, כולם הכירו צד שלו שאני מעולם לא הכרתי. הרגשתי כמו זר."
"ועכשיו אתה מרגיש אחרת?"
"עכשיו אני מבין שלא באמת הכרתי את אבא שלי. עכשיו אני רואה אותו דרך העיניים של אחרים. שומע סיפורים על הנדיבות שלו, על החוכמה שלו, על הסבלנות שלו. ואני מבין כמה החמצתי."
רבקה נגעה בידו. "אבל חזרת. זה משהו."
"כן," אמר אליהו. "חזרתי. אפילו שלקח לי זמן."
"אבא," אמרה רבקה פתאום. "אתה יודע שגם אני מרגישה את זה. הקרע הזה. אני לא יודעת עברית, לא מכירה את המנהגים, לא מבינה את התרבות הזו. וזה חלק ממני, חלק שלעולם לא הכרתי."
אליהו הביט בה, מתמלא חמלה. "אני מצטער על זה, רבקה. אני באמת מצטער."
"לא אמרתי את זה כדי שתתנצל," אמרה רבקה. "אמרתי את זה כי... אולי זה לא מאוחר מדי. גם עבורי."
הם ישבו בשקט, מהרהרים בכל זה. ואז נשמעה דפיקה בדלת.
"המצות הגיעו!" קרא שמעון מעבר לדלת.
ההכנות נמשכו כל היום. עם התקרב הערב, האורחים החלו להגיע — שמעון ומשפחתו, יהודה ואשתו, מרים מהבית הישן, חנה מהמאפייה, ועוד שכנים. השולחן היה ערוך בהידור, הדירה הקטנה מלאה עד אפס מקום. האווירה הייתה חגיגית.
"אז איך נראה סדר פסח בבית של משפחת פרץ?" שאל אליהו את יהודה.
"אביך היה עורך את הסדר בטקסיות, אבל גם בחום רב," אמר יהודה. "הוא היה מסביר כל שלב, מיוחד במיוחד עבור הילדים. היה מחלק תפקידים לכולם. הילדים חיכו לחלק של האפיקומן, כמובן. אביך היה מחביא אותו היטב, והם היו מחפשים במשך שעות."
"ואני אהיה עכשיו זה שעורך את הסדר," אמר אליהו. "אני קצת מפחד."
"אין מה לפחד," אמר יהודה. "פשוט תיתן ללב שלך להוביל אותך. כל השאר בא מאליו."
כשהגיעה השעה, הסבו כולם לשולחן. אליהו ישב בראש, ההגדה העתיקה של משפחת פרץ מונחת לפניו. רבקה ישבה לימינו, עיניה סקרניות, מתבוננת בכל מנהג, בכל תנועה.
"חברים, משפחה," החל אליהו. קולו רעד במקצת. "אני שמח לארח אתכם כאן הערב, בליל הסדר. אני... אני לא מומחה במנהגים האלה. יש ביניכם שיודעים הרבה יותר ממני. אבל יש לי את ההגדה של משפחתי, ויש לי את הזיכרונות שלי. ויותר מכל, יש לי אתכם, הקהילה שתמיד הייתה כאן, עבור אבי ועבור משפחתי."
הוא לקח נשימה עמוקה.
"בהגדה כתוב, 'בכל דור ודור חייב אדם לראות את עצמו כאילו הוא יצא ממצרים.' מהי מצרים? מצרים היא לא רק מקום, היא מצב. מצב של מיצרים, של גבולות, של הגבלות שאנו מטילים על עצמנו. מצרים היא כל מה שמונע מאיתנו להיות מי שאנחנו באמת."
הוא הרים את הגביע הראשון.
"אני אישית הייתי במצרים הפרטית שלי שנים רבות. כולאתי את עצמי בחומות של גאווה, של כעס, של ניתוק. אבל הערב, אני יוצא ממצרים. הערב, אני חוזר הביתה."
וכך, הם פתחו בקריאת ההגדה. קוראים, שרים, שותים, אוכלים. מקשיבים לקושיות של הילדים, מספרים את הסיפור. אליהו מתרגם לאנגלית חלקים מההגדה עבור רבקה, והיא מנסה לחזור אחריו על כמה מילים בעברית. הקהל מעודד אותה, מוחא כפיים כשהיא מצליחה לומר "מה נשתנה הלילה הזה מכל הלילות."
כשהגיעו לחלק של "דיינו", החלו כולם לשיר בהתלהבות. רבקה הביטה סביב בהשתאות, רואה את הניצוץ בעיניהם של המבוגרים, את ההתרגשות של הילדים. אליהו תרגם לה את המילים: "אילו הוציאנו ממצרים ולא עשה בהם שפטים, דיינו. אילו עשה בהם שפטים ולא עשה באלוהיהם, דיינו..." ולבסוף: "אילו הכניסנו לארץ ישראל ולא בנה לנו את בית הבחירה, דיינו."
"זה אומר שכל דבר טוב בפני עצמו," הסביר אליהו. "כל שלב בדרך היה מספיק כדי להיות אסירי תודה."
רבקה הנהנה בהבנה. יש משהו בשיר הזה שנגע בה. אולי הפשטות של הרעיון — להודות על כל דבר טוב, לא משנה כמה קטן, לא לקחת דבר כמובן מאליו.
כשהגיעו לחלק של "שפוך חמתך", אליהו קם ופתח את הדלת, כפי שהורה לו יהודה. "אנחנו פותחים את הדלת לאליהו הנביא," הסביר לרבקה. "הוא מבשר הגאולה. אנחנו מזמינים אותו להיכנס, לבשר לנו בשורות טובות."
רבקה הביטה בדלת הפתוחה, מוקסמת. אוויר לילה קריר נכנס פנימה, והיא דמיינה לרגע דמות של זקן, כמו מתוך ציור ישן, עומדת שם, צופה בהם.
פתאום, אליהו מרגיש צמרמורת. זה בדיוק המקום בהגדה שבו אביו נפטר, שבע-עשרה שנים קודם לכן. הוא נזכר בסיפור ששמעון סיפר לו. יצחק פרץ, פותח את הדלת לאליהו הנביא, ונופל. עוד רגע ליבו יפסיק לפעום, עוד רגע הוא כבר לא יהיה בין החיים. אליהו מרגיש שרשרת בלתי נראית מחברת בינו ובין אביו באותו רגע, חוצה את הזמן.
"הכל בסדר, אבא?" שואלת רבקה, מבחינה בהחוורה הפתאומית שלו.
"כן," אומר אליהו, מתנער. "פשוט... זיכרון."
הוא סוגר את הדלת וחוזר לשולחן. הם ממשיכים בהגדה, מגיעים לשיר השירים, וכל אחד שר בתורו שיר אהוב. יהודה שר "אחד מי יודע" בקול עמוק וחם. שמעון ומשפחתו שרים "חד גדיא" בגרסה מבודחת, עם קולות של חיות. הילדים מצטרפים בהתלהבות.
בשלב מסוים, כששרו "אדיר הוא", רבקה כותבת משהו על פתק ומעבירה אותו לאליהו. "תשאל אותם אם אני יכולה לשיר שיר באנגלית."
אליהו שואל, וכולם מסכימים בהתלהבות.
רבקה מתיישרת בכיסאה, לוקחת נשימה עמוקה, ומתחילה לשיר שיר עממי יהודי באנגלית שלמדה בקיץ במחנה. קולה ענוג ובטוח. היא שרה על חירות, על תקווה, על שיבה הביתה. אליהו מביט בה בגאווה, מופתע מהבחירה, מהביטחון.
כשסיימה, השתרר שקט לרגע, ואז פרצו כולם במחיאות כפיים סוערות.
"איפה למדת את השיר הזה?" שאל אליהו.
"במחנה קיץ יהודי," השיבה רבקה. "הייתי שם כמה קיצים כשהייתי ילדה. אתה ואמא שלחתם אותי. לא זוכר?"
אליהו נזכר. כן, הם אכן שלחו אותה, אחרי הגירושים. אישה שמעולם לא הייתה דתית במיוחד, שלחה את בתה ללמוד על מורשתה. ואילו הוא, שגדל במסורת, התעלם מהצורך הזה.
הסדר נמשך אל תוך הלילה. לאחר הארוחה החגיגית, לאחר חיפוש האפיקומן והענקת פרסים לילדים שמצאו אותו, הם הגיעו לחלק האחרון של ההגדה.
אליהו הביט בדף האחרון, עם החלל הריק שאביו השאיר לו. תורו להוסיף את הפרק שלו לסיפור המשפחתי.
"לפני שנסיים," אמר, "אני רוצה לומר כמה מילים."
כולם השתתקו והביטו בו.
"אני עזבתי את המקום הזה לפני ארבעים שנה בערך. חיפשתי את דרכי הרחק מכאן, רחוק מהבית, מהמורשת, מהזיכרונות. חשבתי שאני מתקדם, אבל למעשה הייתי נע במעגלים. בסופו של דבר, מצאתי את עצמי חוזר למקום שממנו התחלתי."
הוא לקח את ההגדה בידיו.
"בהגדה הזו, שהיא בת יותר ממאתיים שנה, כתבו אבות אבותיי את סיפוריהם. הם כתבו על קשיים ועל שמחות, על אובדן ועל תקווה. וכעת, תורי להוסיף את הפרק שלי. אבל הפרק שלי אינו רק שלי. הוא גם של רבקה בתי, שיושבת כאן לצידי. זה הסיפור של שנינו, של משפחתנו, של השושלת שממשיכה."
הוא פנה לרבקה. "בתי היקרה, אני מודה לך שבאת לכאן. שהסכמת להביט אל העבר שלנו, שהוא גם העתיד שלנו. אני לא יכול לתקן את השנים שחלפו, אבל אני יכול להבטיח שמעתה והלאה, המורשת הזו, ההיסטוריה הזו, תהיה גם שלך."
עיניה של רבקה התמלאו דמעות. "תודה, אבא," היא לחשה.
"אני רוצה להודות לכולכם," המשיך אליהו, פונה לאורחים. "על שקיבלתם אותי בחזרה, על שעזרתם לי לארגן את הסדר הזה, על שחלקתם איתי את הזיכרונות שלכם על אבי. בזכותכם, הצלחתי להתחבר מחדש לחלק בנפשי שחשבתי שאבד לעד."
ואז, בקול חגיגי, אמר: "לשנה הבאה בירושלים!"
כולם הצטרפו בקריאה: "לשנה הבאה בירושלים!"
אחרי שהאורחים האחרונים עזבו, ורק אליהו ורבקה נשארו, הם יצאו למרפסת. ירושלים בלילה נפרשה לפניהם, שקטה ומסתורית, אורותיה מנצנצים באפלה.
"אז מה הלאה?" שאלה רבקה. "מתכוון להישאר כאן?"
אליהו נאנח. "אני חושב על זה. יש לי עוד עניינים לסדר בניו-יורק, אבל כן, אני שוקל בהחלט לחזור לכאן."
"תחזור לעבוד כרופא?"
"אולי. יש צורך גדול בבתי החולים כאן." הוא שתק לרגע. "אבל יותר מכל, אני חושב שאני צריך להיות כאן. לא רק בשביל אבא שלי, או בשביל העבר. גם בשביל העתיד. בשביל להמשיך את השרשרת."
רבקה הנהנה. "זה טוב. ואני אבוא לבקר. לא רק בחגים." היא חייכה. "יש לי הרבה ללמוד."
"ואני אלמד אותך," אמר אליהו. "כל מה שאני יודע, שאני זוכר. וגם מה שאני עדיין לומד."
למחרת, בעוד רבקה ישנה, אליהו קם מוקדם והלך לבית הכנסת. הוא התיישב במקום שבו ישב בילדותו, חש את הקשר העמוק לאבותיו. לאחר התפילה, הוא לקח את ההגדה העתיקה ופתח אותה בדף האחרון, שם חיכה לו החלל הריק. בעט שאותו הכין מראש, החל לכתוב:
"ערב פסח, שנת ה'תשפ"ה (2025): אחרי ארבעים שנה של היעדרות, חזרתי לירושלים. מצאתי את ההגדה שאבי, יצחק בן יהודה פרץ, שמר עבורי. ועמה מצאתי את הדרך חזרה לעצמי. הערב ערכתי את הסדר בדירה מעל בית הכנסת, מוקף חברים, שכנים ובתי היקרה רבקה, שבאה מארצות הברית לחגוג עמי. בלילה הזה, כמו אבותינו לפני אלפי שנים, יצאתי גם אני ממצרים. מן המיצרים שכלאו את לבי. מודה אני לקדוש ברוך הוא על החסד הגדול שנתן לי – ההזדמנות לתקן, לשוב, להתחיל מחדש. אליהו בן יצחק פרץ."
שבועיים חלפו מאז ליל הסדר. רבקה חזרה לארצות הברית, מבטיחה לבוא שוב בקיץ, אולי לתקופה ארוכה יותר. "יש לי חופש של חודש מהמשרד," אמרה. "אולי אוכל ללמוד קצת עברית."
אליהו נשאר בדירה מעל בית הכנסת. בבקרים, היה יורד להתפלל עם המניין. בהדרגה, הוא נזכר במנגינות, במילים, בתנועות הגוף. אמנם לא היה שומר מצוות כמו אביו, אבל מצא נחמה בטקסים, באווירה, בתחושת השייכות.
באחד הבקרים, ניגש אליו יהודה הגבאי. "מה התוכניות שלך?" שאל בפשטות.
"חוזר לניו-יורק בעוד שבוע," השיב אליהו. "יש לי דברים לסדר שם, חפצים, מסמכים, חשבונות. אבל אני חושב לחזור לכאן. באופן קבוע."
יהודה חייך. "טוב לשמוע. המקום שלך עדיין שמור כאן."
"יש לי בקשה," אמר אליהו. "אני רוצה לבקר את קברו של אבי. אתה יכול להראות לי איפה הוא?"
"בוודאי," אמר יהודה. "נלך היום אחרי הצהריים. אכין לנו רכב."
בשעות הצהריים, נסעו יהודה ואליהו להר המנוחות, בית העלמין הגדול בירושלים. האביב היה בעיצומו, והגבעות התכסו בפריחה: פרגים אדומים, חרציות צהובות, כלניות. הם עלו בשביל אבן צר, חולפים בין מצבות ישנות ומצבות חדשות.
"כאן," אמר יהודה לבסוף, ועצר ליד מצבה פשוטה.
אליהו קרא את הכיתוב:
"יצחק בן יהודה פרץ ת'נ'צ'ב'ה' נולד: י"ד באדר ה'תרצ"ב נפטר: ט"ו בניסן ה'תשס"ח 'והגדת לבנך ביום ההוא'"
השורה האחרונה, ציטוט מההגדה, גרמה לאליהו לחייך דרך הדמעות. אבו המשיך ללמד אותו גם מעבר למוות.
"אתה יודע," אמר לפתע יהודה. "יש סיבה שהקצינו לך את הדירה מעל בית הכנסת."
"באמת?" שאל אליהו. "חשבתי שזה סתם כי הייתה פנויה."
"היא הייתה פנויה כי שמרנו אותה," אמר יהודה. "אביך קנה אותה לפני שנים, בכסף שחסך. אמר שהיא תהיה שלך, כשתחזור. היא רשומה על שמך."
אליהו היה המום. "אבל... כל השנים האלה?"
"אנחנו השכרנו אותה מדי פעם לאורחים, לחזנים לחגים. כסף השכירות הלך לתחזוקת בית הכנסת. אבל החוזים היו תמיד קצרים, כי אף פעם לא ידענו מתי תחזור."
"איך הוא היה כל כך בטוח שאחזור?"
יהודה חייך. "אביך היה איש אמונה, אליהו. לא אמונה עיוורת, אלא אמונה שמבוססת על הבנה עמוקה של הלב האנושי. הוא ידע שבסוף, כולנו מחפשים את השורשים שלנו."
"בכל זאת," אמר אליהו. "ארבעים שנה... זה הרבה זמן."
"לא בשביל יצחק פרץ," אמר יהודה. "הוא היה חושב במונחים של דורות, לא של שנים. 'מה הם ארבעים שנה,' היה אומר, 'כשמדובר באלפי שנות היסטוריה?'"
אליהו העביר את ידו על המצבה, מלטף את האותיות החקוקות. "אבא," לחש. "אני חזרתי."
באותו ערב, חזר אליהו לדירה ופתח את ההגדה העתיקה. הוא קרא שוב את כל הכתובים בשוליים, מתחילתה ועד סופה. סיפורים של שבעה דורות. סיפורים של חיים ומוות, שמחות ואסונות, תקוות וחלומות. והוא היה חוליה בשרשרת הזו. חוליה שכמעט נשברה, אבל התחברה בחזרה.
בשבוע האחרון שלו בירושלים, לפני שיחזור לניו-יורק לסדר את ענייניו, אליהו מבלה את ימיו בהליכות ארוכות ברחבי העיר. הוא מטייל בשכונת נחלאות, בשוק מחנה יהודה, בעיר העתיקה. בכל מקום הוא מוצא זיכרונות — כאן שיחק כילד, שם למד בבית הספר, ושם, על הטיילת, פגש לראשונה את אשתו לשעבר.
ביום האחרון, הוא עולה למרפסת הדירה בשעת בין ערביים. השמש שוקעת מעבר להרי ירושלים, צובעת את השמיים בגוונים של כתום וורוד. הוא מתבונן בעיר הנפרשת לפניו, אורותיה נדלקים זה אחר זה.
בידו הוא מחזיק את המכתב של אביו, קורא אותו שוב: "אתה יצור כלאיים, כמו כולנו. בן אדם במובן העמוק ביותר של המילה — נע בין עולמות, בין זהויות, בין עבר לעתיד. ומסע החיים שלך הוא לחבר ביניהם לסיפור אחד שלם."
ואז, הוא גם מבין — סיפור חייו אינו על בריחה והתרחקות, אלא על חיפוש. חיפוש אחר שלמות, אחר משמעות. ועכשיו, אחרי ארבעים שנה, הוא מצא אותה. לא בהצלחה מקצועית, לא בכבוד או בתהילה, אלא פה, בדירה קטנה מעל בית כנסת בירושלים, עם הגדה עתיקה בידיו ולב מלא הכרת תודה.
הוא מתבונן בירושלים השוקעת באפלולית, אורותיה נדלקים כמו כוכבים. רק כעת הוא מבין באמת את המשפט שסוגר את ההגדה בכל שנה: "לשנה הבאה בירושלים."
כי ירושלים אינה רק מקום גיאוגרפי. ירושלים היא מצב תודעה, היא הבית הפנימי, המקום שבו אדם מוצא את עצמו. לשנה הבאה בירושלים – משמעו לשנה הבאה אנחנו נהיה שלמים יותר, קרובים יותר לעצמנו האמיתי, למי שנועדנו להיות.
"אני חוזר," לוחש אליהו לאוויר הערב הירושלמי. "אני באמת חוזר הביתה."
וברוח הקלה שנושבת על פניו, הוא כמעט יכול לחוש את ידו של אביו נחה על כתפו, ואת קולו מהדהד: "ידעתי שתחזור, בני. ידעתי תמיד."
הגלגל מסתובב, הסיפור נמשך. ובין דפי ההגדה העתיקה, נכתב עוד פרק בסיפור המתמשך של משפחת פרץ — סיפור של יציאה ושיבה, של אובדן ומציאה, של גלות וגאולה. כי בכל דור ודור, מוטלת עלינו החובה לספר את הסיפור ולהוסיף לו את הפרק שלנו. וכך, המסורת חיה ונושמת, משתנה ומתחדשת, ממשיכה להתקיים מדור לדור.
והלילה יורד על ירושלים, מכסה אותה בשמיכה של חושך רך. אבל אורות העיר ממשיכים לזהור, כמו תקווה שלעולם לא כבה.
שנה חלפה. אליהו יושב שוב בראש שולחן הסדר, בדירה מעל בית הכנסת שהפכה לביתו הקבוע. הפעם, השולחן מלא וגדוש יותר. לצידו יושבת רבקה, שבאה שוב מארצות הברית, והפעם הביאה איתה את בעלה דיוויד ואת שני ילדיהם הקטנים, נכדיו של אליהו — ג'ייקוב בן השש ולילי בת הארבע.
יש גם פנים חדשות סביב השולחן. שרה, אחות רפואית שאליהו הכיר בבית החולים שבו החל לעבוד כרופא מתנדב לפני כמה חודשים. הם מצאו שפה משותפת, חיבה עמוקה, והערב היא יושבת לצידו, עיניה בורקות מהתרגשות.
הדירה השתנתה גם היא. פרטי ריהוט חדשים נוספו, תמונות נתלו על הקירות, ספרים מילאו את המדפים. אליהו הביא חלק מחפציו מניו-יורק, משלב את חייו הקודמים עם החיים החדשים שבנה כאן.
"הלילה הזה," פותח אליהו את ליל הסדר, "נספר שוב את הסיפור העתיק שלנו. סיפור יציאת מצרים. סיפור המסע מעבדות לחירות, מחושך לאור." הוא מביט סביב בפנים האהובות. "אבל הלילה, אנחנו גם מוסיפים פרק חדש לסיפור המשפחתי שלנו. הפרק הזה מדבר על חזרה, על מעגלים שנסגרים, על דורות שמתחברים זה לזה."
הוא פונה לנכדיו, מדבר אליהם באנגלית. "ג'ייקוב ולילי יקרים, הלילה אתם לוקחים חלק במסורת עתיקה, מסורת שהתחילה הרבה לפני שנולדתם, ותמשיך הרבה אחרי שכולנו נלך. אתם חלק משרשרת ארוכה, שמחברת את העבר לעתיד."
הילדים מביטים בו בסקרנות, מנסים להבין את עומק דבריו.
"בכל דור ודור," ממשיך אליהו, חוזר לעברית. "חייב אדם לראות את עצמו כאילו הוא יצא ממצרים. לא רק אבותינו נגאלו, אלא גם אנחנו עמהם." הוא מביט ברבקה, שעדיין מתקשה בעברית אך מתאמצת ללמוד. "בכל דור, אנחנו יוצאים ממצרים משלנו. מהגבולות שלנו, מהפחדים שלנו, מהמקומות הצרים שכולאים את הנשמה שלנו."
הוא מרים את גביע היין הראשון. "השנה, אנחנו חוגגים לא רק את יציאת מצרים העתיקה, אלא גם את היציאה האישית של כל אחד מאיתנו. את החופש שמצאנו בשנה החולפת, את האומץ לשנות, את הכוח לחזור הביתה."
"לחיים," הוא אומר, וכולם חוזרים אחריו. "לחיים."
בעודם מתחילים בקריאת ההגדה, אליהו מרגיש שלם יותר משהרגיש אי פעם. הוא אינו צעיר, אך ליבו מרגיש צעיר. כאילו לאחר שנים של הליכה בדרך עקלקלה, מצא סוף סוף את הנתיב הישר, את המקום שבו הוא שייך באמת.
הוא מביט בהגדה העתיקה, שעברה מדור לדור במשפחת פרץ. בדף שבו הוסיף את רישומו בשנה שעברה, הוא כבר רואה מקום לרישום הבא. אולי בשנה הבאה, רבקה תוסיף את כתב ידה. ואולי יום אחד, ג'ייקוב ולילי יוסיפו את שלהם. וכך תימשך השרשרת, כפי שנמשכה מאז ומעולם.
כי זהו הסיפור היהודי — סיפור של המשכיות ושל התחדשות, של עבר ועתיד ששזורים זה בזה, של מסורת שחיה ונושמת, משתנה ומתחדשת, אך תמיד נשארת נאמנה לעצמה.
ובינתיים, בדירה הקטנה מעל בית הכנסת בשכונת נחלאות, משפחה מתאספת סביב שולחן הסדר, מאזינה לסיפור עתיק בן אלפי שנים, ובה בעת כותבת את הפרק החדש שלה בספר הגדול של ההיסטוריה. והמעגל נסגר, והמעגל נפתח. כמו תמיד.
"בכל דור ודור חייב אדם לראות את עצמו כאילו הוא יצא ממצרים."
ובקצה השולחן, מונחת ההגדה הישנה, עטופה בקטיפה כחולה. עליה מונחת ידו של אליהו, ולצידה, בזהירות, יד קטנה של ילד בן שש, נכדו, שמביט בסבו בעיניים סקרניות.
"סבא," שואל הילד באנגלית. "מתי אני אוכל לכתוב בספר הזה?"
אליהו מחייך. "כשתהיה גדול, ג'ייקוב. כשתהיה מוכן לספר את הסיפור שלך."
"ומה יהיה הסיפור שלי?" שואל הילד.
"זה," אומר אליהו, "רק אתה תדע. אבל אני בטוח שזה יהיה סיפור נפלא."
והגלגל ממשיך להסתובב, והסיפור נמשך. מדור לדור, מאב לבן, מסב לנכד. משרשרת לשרשרת. כי זוהי המהות של החיים היהודיים — לספר את הסיפור, להעביר אותו הלאה, לחיות אותו מחדש בכל דור ודור.
ובשמיים מעל ירושלים, כוכבים מנצנצים כמו עדים שקטים לסיפור שאין לו סוף ואין לו התחלה. רק המשכיות. רק חיים.
סוף