טיפים ליום כיפור, סוכות ושמחת תורה

יום כיפור מתקרב ואחד הנקודות החשובות בבתי הכנסת היא סוגיית הילדים. האם יש דרך להעסיק אותם כדי שלא יפריעו לתפילות המבוגרים, אולי אפשר לשלב אותם בתפילה באיזו שהיא דרך?

לדעתי חשוב מאוד לחשוף בפני הילדים את מעלת היום הגדול והנשגב בהביאם לבתי הכנסת ומקומות התפילה, ואפילו ולשעה קלה כדי שהילד יטעם וירגיש את עוצמת התפילה והדבקות בה' ביום זה.

ובמקום שהילדים "יתפרפרו" ברחובות העיר עם אופניים וכיוצ"ב ללא שום חיבור רוחני אל עיצומו של יום וללא תועלת תכליתית, וחבל.

כבר רמזו חז"ל על הפסוק "ואיך אעלה אל אבי והנער איננו איתי", שמצב לא טוב זה מתרחש כאשר האבא והאמא דואגים לרוחניות שלהם ו"מפקירים" את הילדים ללא השגחה, ואח"כ ההורים באים בטענות ושואלים - זו תורה וזו שכרה?

ולכן העצה ייעוצה ביום קדוש זה שהבנים יהיו סמוכים ומפוקחים ע"י ההורים ואו האח\ות הגדולים, וראיתי מנהג יפה בעיר חולון שבימי תענית תשעה באב ויום כיפור גבאי ביהכ"נ משלמים סכום סמלי לבחורה צעירה שמארגנת מדי שנה כמין קייטנה תורנית ומעסיקה את הילדים בפעילות מותרת ועניינית עם פרסים והרבה הפתעות, וזה גם שמרטפות לשמה. ובכך מסייעת בכך להורים רבים לעבור את היום הקדוש בנחת ושלווה. 

 

האם יש דרך להקל על האנשים הרבים המגיעים לבתי הכנסת ביום כיפור והם אינם יודעים כיצד להתנהג מאחר שזו להם הפעם הראשונה בחייהם?

הכוונה והדרכה זה דבר טוב מאוד ולכן צריך וראוי שיהיו שלטים, מודעות ועלונים המכוונים את סדרי התפילות. לדוגמא: תפילת שחרית – לציין שעה, קורבנות, הודו, סיום משוער, קריאת התורה, הפסקה, הזכרת נשמות (אם יש) ברכת כהנים, נעילה ותקיעת שופר. במידה ויש כמה מניינים לציין מקום ושם הגבאי האחראי על המניין הנ"ל. חשוב לציין איזה אזור בו הכיסאות נמכרו מראש, ובמקביל לציין היכן יש מקום לקהל הרחב בחינם, וחשוב מאוד שיהיה כזה. תחשבו גם על האדם שהתעורר אצלו ניצוץ של קדושה ביום כיפור, הוא מגיע לבית הכנסת בהיסוס רק כדי לגלות שאין לו מקום להיכנס. הנה לכם דוגמא למה שאמרו חז"ל "יש קונה עולמו בשעה אחת"!!!

כדאי מאוד להעמיד מישהו, זה יכול להיות נער או מבוגר שיאיר פנים לאורחים הבאים להתפלל, בפרט בכל נדרי ובנעילה, יזמין אותם להיכנס ויקל עליהם למצוא כיפה, מחזור ומקום ישיבה. הדבר חשוב שבעתיים בעזרת נשים!

 

אילו תוכניות ניתן לארגן בחג הסוכות כך שבית הכנסת יהפוך לאטרקטיבי גם לאוכלוסיות שלא נוהגות לפקוד אותו בימים אלו?

מומלץ להקים אם אפשר את הסוכה ברחוב או ברחבה הסמוכה ביותר לרשות הרבים ולתלות שלט "הכניסה לכל דורש" או בסגנון אחר לציבור הרחב - מומלץ אם אפשר להשאיר סט ארבעת המינים לברכה למקרה שעוברי אורח ירצו לקיים את המצווה החשובה.

המלצה: על מנת שהסוכה תמשוך תשומת לב העוברים ושבים מומלץ לקשט מבפנים ובחוץ בנורות צבעוניות. להשתדל להשיג תורמים שימלאו את הסוכה תמיד בכיבוד ושתייה קרה וחמה המושכת את הלבבות.

ומתוך שלא לשמה יבוא לשמה יזכו לברך ולהתברך מצילתא דמהימנותא.

 

בעיה דומה קיימת גם לגבי שמחת תורה: מדובר בחג קדוש וחשוב, אולם ליהודים רבים אין קשר לתורה הקדושה, האם יש דרך כלשהי לגרום להם להתחבר לשמחה ולריקודים?

בימינו אנו המציאות מוכיחה שכאשר עוברת לה שיירה של הכנסת ספר תורה כולם יוצאים אל החלונות לשמע השירים והריקודים הנעשים מתוך שמחה. פעמים שעוברי אורח עוצרים את הרכבים ויורדים לנשק את ספר התורה. את החיוכים של נוסעי האוטובוס שעבר במקרה בדרך לא ניתן לפספס. לעם ישראל נשמה יקרה שמחוברת לתורה מזה כשלושת אלפים שלוש מאות שנה, ולכן לדעתי בדורנו חסר יותר פרסום וחשיפה למה שקורה בבית הכנסת ובפרט לאלה שחששו להתקרב.

עוד מומלץ לעשות הקפות גם מחוץ לכותלי ביהכ"נ ברחבה, מומלץ לפזר עלונים לתושבי השכונה והסביבה עם לו"ז של התפילות וההקפות המתקיימות באזור.

 

מאיזה גיל כדאי לתת לילדים לרקוד עם ספר התורה והאם יש הנחיות מיוחדות לכך?

אני לא ממליץ לתת לילדים לרקוד עם ספר תורה מכמה סיבות: א.זה מסוכן ב. זה לא כבוד לתורה ג. זה לא אחראי לתת לילד קטן להרים ספר כבד... המלצתי לרכוש לילד דגל או ספר תורה קטן (דמי)..והעיקר להחדיר לילד אהבת לימוד התורה שהיא עיקר העיקרים ולא כמו אלה שבאים פעם בשנה לרקוד עם התורה וכל השנה שוכחים ממנה ח"ו. אם הבן יראה את אביו שרץ כל השנה ללמוד תורה בקביעות ולא מאבד אפילו שעור אחד זה יחדיר לו באמת אהבת התורה והמצוות.

 

שנה טובה וברוכה באהבה לתורה

 אלון חאמי, 

 

יו"ר ארגון בזמן

טלפון: 5047924 03 , 5047924 03      

דוא"ל: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.