ארי בדרכים - גורא

מי לא שמע על חסידות גור? חסידות גור היא החסידות אולי הגדולה מבין החסידויות. אבל לא כולם יודעים שחסידות גור מוצאה מעיירה בשם "גורא" בפולין ובעברית 'גור'. לגור הגעתי מוורשא לשם היו מועדות פנינו. על העיירה 'גורא' שנמצאת במרחק שלושים ק"מ משם כלל לא ידעתי.

וורשא היא בירתה של פולין והגדולה בעריה כידוע. לאחר המלחמה נותרה בה קהילה יהודית מצומצמת ועם זאת פעילה ודינמית. הקהילה מפעילה מכולת יהודית ובה מצרכים כשרים [המכולת פועלת לסירוגין- למשך כשעה אחת היא פתוחה ובשעה הבאה – סגורה], מקווה טהרה, בית הארחה ובו סעודות לאורחים היהודיים של העיר, וכמובן את בית הכנסת העתיק. בוורשא נמצא גם אחד מבתי הקברות הגדולים באירופה, וגם המסודרים בה. מפה עומדת לרשות המבקרים ובה אפשר לזהות בבירור כי המקום מחולק לשני אתרים: האזור הדתי והאזור ה'חילוני'. באזור הדתי קבורים מטבע הדברים בעיקר חסידים, אולם במרכז בית הקברות אפשר למצא את קבריהם של שני גדולי ליטא הרב חיים סולוביצ'יק מבריסק, והנצי"ב מוולוזין. בעת האחרונה עת שופץ בית הקברות טעו המשפצים והציבו את המצבה של הנציב על קברו של הרב חיים סולובייציק ואת מצבתו של הרב סולובייק על קבר הנצי"ב.

בשעת סעודת ליל שבת עת אני מיסב על צלחות מלאות בבית הארחה המקומי, ניגש אלי יהודי מבוגר שהתברר מאוחר יותר כבן 93 וסיפר לי כי הוא הגיע מן העיירה גורא אותה תיארתי בפתיחה. כשהתענינתי כמה יהודים מתגוררים כעת ב'גור' הפתיע אותי הזקן כי בגור נמצאים שני יהודים בלבד הוא עצמו, ויהודי נוסף בן 83.

החלטנו לקבוע עם היהודי הישיש פגישה בבית הקברות שבגור, שם טמונים אדמור"י גור המפורסמים. הפגישה נקבעה לשעה 5:00 לפנות בוקר יום ראשון. בשעה היעודה הגעתי עם חברי לציון, שם פגשנו בישיש ובידידו הזקן. לאחר אמירת תהלים בצוותא, חשתי דחף פתאומי לשיר את השיר המפעים "מכניסי רחמים" המוכר בלחנו של המוזיקאי הדתי חיים בנט. החלתי לשיר, בקבר המרוחק אלפי ק"מ ממקום מגורי וגם ממקום הימצאם של חסידי גור כלשהם, ולפתע שמעתי את שני היהודים הבאים בימים פורצים בבכי ורועדים מהתרגשות. היה זה אחד הרגעים המרטיטים בחיי.

לאחר סיום השירה הובילו אותנו הזקנים המקומיים אל בית הכנסת של האדמו"ר [אתו גם למד הזקן 'המבוגר' בין השניים חברותא] שם קיימנו סיום מסכת, ראינו את חדרו של ה'רבה' את מקומו שהיה מוגבה מעט ואת השולחן עליו ערך את הטיש לאלפי חסידיו.

משם המשכנו הלאה בדרכנו לעיירה המפורסמת לובלין, ועל כך בבלוג הבא בע"ה.
 

 

בתמונה: שחזור של בית כנסת מהעיירה גורא. התמונה פורסמה בעבר בפורום בחדרי חרדים