חג החנוכה מציב בפנינו אתגר מורכב. בתי הכנסת, שאמורים להיות מוקד החגיגות והפעילות הרוחנית בחג, מוצאים את עצמם מתחרים מול שפע של פסטיבלים, מופעים ואירועי תרבות. במקום להיאבק בתופעה זו, עלינו לראות בה הזדמנות לחידוש ורענון תפקידו של בית הכנסת בקהילה המודרנית.
הבעיה המרכזית אינה חוסר העניין של הציבור במסורת או בערכי החג. להיפך - הביקוש לפעילויות חנוכה מוכיח שהציבור מחפש דרכים לחגוג ולציין את החג. האתגר הוא שבתי הכנסת לא השכילו להתאים את עצמם לצרכים המשתנים של הקהילה ולהציע אלטרנטיבה משמעותית לפעילויות המסחריות.
חופשת החנוכה של הילדים מספקת הזדמנות מצוינת לשינוי המצב. בזמן שהורים רבים מתלבטים כיצד למלא את ימי החופשה של ילדיהם, בתי הכנסת יכולים להציע מסגרת איכותית המשלבת תוכן, ערכים ופעילות משפחתית. תוכנית לימוד אבות ובנים בשעות הבוקר, למשל, יכולה לספק מענה חינוכי וחברתי כאחד.
העוצמה האמיתית של בתי הכנסת טמונה בהון האנושי של הקהילה. בכל קהילה יש אנשי מקצוע מוכשרים שיכולים להעשיר את הציבור בתחומי מומחיותם, תוך קישור לערכי היהדות והחג. רופא יכול להרצות על התפתחות הרפואה, מהנדס על טכנולוגיות אור, ואיש חינוך על אתגרי החינוך בעידן המודרני - הכל מנקודת מבט יהודית.
אחד הכלים החשובים העומדים לרשותנו הוא היכולת לשלב בין לימוד מסורתי לבין פעילות חווייתית. אין סיבה שלימוד על נס פך השמן לא ילווה בסדנת הכנת שמן זית, או שדיון על מנורת המקדש לא יכלול פעילות יצירה. החיבור בין תוכן לחוויה יוצר למידה משמעותית ומושך קהלים חדשים.
בית הכנסת צריך להיות מרכז קהילתי פעיל, לא רק מקום תפילה. הדלקת נרות קהילתית יכולה להפוך לאירוע מרכזי בשכונה, במיוחד אם היא מלווה בפעילות חברתית וחינוכית. שימוש מושכל באמצעים טכנולוגיים, כמו שידור ההדלקה ברשתות החברתיות, יכול להרחיב את מעגל המשתתפים.
חשוב להדגיש: אין מדובר בוויתור על המסורת או בהתפשרות על ערכים. להיפך - זוהי דרך להנגיש את המסורת לדור חדש, להפוך אותה לרלוונטית ומשמעותית. כמו המכבים בשעתם, שנאבקו על שמירת הזהות היהודית מול השפעות זרות, כך גם אנחנו נדרשים למצוא את הדרך לשמר את המהות תוך התאמה לרוח הזמן.
הצעותיי המעשיות כוללות הקמת ועדת חג בכל בית כנסת, שתתכנן מראש תוכנית פעילות מקיפה לחנוכה. התוכנית צריכה לכלול לימוד יומי להורים וילדים, סדרת הרצאות מפי מומחים מהקהילה, פעילויות יצירה ואמנות, והדלקת נרות קהילתית מרכזית. יש להקצות תקציב ייעודי לפעילויות אלו, ולגייס את חברי הקהילה לקחת חלק פעיל בארגון ובביצוע.
כל קהילה צריכה למפות את המשאבים העומדים לרשותה - הן מבחינת כוח אדם והן מבחינת תשתיות פיזיות - ולבנות תוכנית המותאמת ליכולותיה ולצרכיה הייחודיים. שיתופי פעולה בין בתי כנסת שכנים יכולים להרחיב את היצע הפעילויות ולחזק את הקשרים הקהילתיים.
הגיע הזמן שבתי הכנסת יתפסו את מקומם הראוי כמרכזים רוחניים וקהילתיים בחג החנוכה. המפתח להצלחה טמון ביכולת ליצור תוכן איכותי ומשמעותי, המשלב בין מסורת לחדשנות, בין למידה לחוויה, ובין פעילות משפחתית לקהילתית. זוהי משימה מאתגרת, אך התגמול - חיזוק הקהילה והעמקת הקשר למסורת - שווה כל מאמץ.
המאמץ הזה חייב להיות מתוכנן ומאורגן, עם מטרות ברורות ותוכנית פעולה מסודרת. רק כך נוכל להפוך את בית הכנסת למוקד משיכה משמעותי בימי החנוכה, ולהעביר את מסר החג באופן אותנטי ורלוונטי לדור הבא.