בקצה הצפוני של קיבוץ מרום גולן, על רקע נופי הגולן המרהיבים, ניצב מבנה חדש שמספר את אחד הסיפורים המרתקים בנוף בתי הכנסת בישראל. בית הכנסת החדש, שנחנך בימים אלה, משקף מפגש ייחודי בין מסורת לחדשנות, בין קהילה חילונית למורשת יהודית עתיקת יומין.
"זה לא סתם עוד בית כנסת," מסביר דורון בוגדנובסקי, בן 74, המוביל את הפרויקט. "זה מקום שמגשר בין עולמות." בוגדנובסקי, שבעברו היה קאובוי וגידל בקר, מייצג בעצמו את הגישור הזה - חילוני מוצהר שהתקרב ליהדות בעקבות חזרתם בתשובה של שניים מילדיו.
סיפורו של בית הכנסת במרום גולן התחיל לפני 35 שנים, כשחברת הקיבוץ ציונה ישורון חלמה על רגע אחד - בר המצווה של בנה בקיבוץ. באותם ימים, המחשבה על בית כנסת בקיבוץ חילוני נראתה כמעט דמיונית. אך ישורון הצליחה להקים בית כנסת קטן וצנוע, והחלום התגשם.
המבנה החדש, שתוכנן בקפידה, משלב אלמנטים מודרניים עם מוטיבים מסורתיים. במבואה בולט הכיתוב "יחד שבטי ישראל" - משפט שמשקף את רוח המקום. הריהוט, שנתרם על ידי עמותת "איילת השחר", נבחר בקפידה כדי ליצור אווירה מזמינה ונעימה.
"רצינו ליצור מקום שירגיש נגיש לכולם," מסביר הרב שלמה רענן, ראש עמותת איילת השחר. "בית כנסת שמשדר פתיחות וקבלה, לא רק בעיצוב שלו אלא גם ברוח שלו."
כבר עתה מתקיימים במקום מפגשי לימוד שבועיים, המושכים אליהם מגוון רחב של משתתפים מהקיבוץ ומהאזור כולו. "המפגשים האלה הם הלב הפועם של המקום," מסביר בוגדנובסקי. "זה לא רק מקום תפילה, אלא מרכז של למידה ודיאלוג."
הטקס הרשמי, המתוכנן להתקיים בנר ראשון של חנוכה, מסמל עבור הקהילה התחלה חדשה. "בחרנו בחנוכה כי זה זמן של אור והתחדשות," מסביר הרב רענן. "כמו הנר הראשון של חנוכה, גם בית הכנסת הזה מתחיל להאיר אור חדש בקהילה."
הקמת בית הכנסת התאפשרה הודות לשיתוף פעולה ייחודי בין הקיבוץ, המועצה הדתית רמת הגולן ועמותת "איילת השחר". העמותה, שתרמה את הריהוט וספר התורה, מייצגת את הגישה המחברת שמאפיינת את הפרויקט כולו.
"אנחנו רואים בבית הכנסת הזה מודל לעתיד," מסכם הרב רענן. "מודל שמראה איך אפשר לשמר מסורת תוך התאמה לצרכי הקהילה המודרנית." בוגדנובסקי מוסיף: "הדלתות כאן פתוחות לכולם. זה המסר שאנחנו רוצים להעביר."
בימים אלה של מלחמה, כשהאחדות הלאומית מקבלת משמעות מיוחדת, בית הכנסת החדש במרום גולן מהווה סמל לאפשרות של חיבור אמיתי בין חלקי העם. הוא מוכיח שמסורת וחדשנות, חילוניות ודתיות, יכולות לא רק להתקיים זו לצד זו, אלא גם להעשיר זו את זו.