המיזם החדש: 'בקיצור – קיצור שולחן ערוך, לומדים, נבחנים ויודעים'

על מפעל הש"ס של חסידות צאנז – המוסד בו נבחנים אלפי יהודים מידי חודש על דפי גמרא בש"ס או על ארבעת חלקי שולחן הערוך שמעו כולם, ומן הסתם העריכו הוקירו והעריצו מרחוק.

ככלות הכל לא כל יהודי מסוגל להיבחן מידי חודש על עשרות דפי גמרא ושולחן ערוך. מצד שני, מה עם אותם יהודים רבים שרוצים לדעת כן מה מוטל עליהם, בעיניים הלכתיות, לעשות מידי יום שבת מועד או כל סיטואציה אחרת בחיים, האם לנצח ייאלצו להקשר לרב המקומי ולשאול אותו?

ומה אם הם אינם יודעים כלל מה לשאול? הרב שלמה רענן, האיש הבלתי נדלה שעומד מאחורי עמותת איילת השחר הגה את רעיון 'בקיצור – קיצור שולחן ערוך, לומדים, נבחנים ויודעים'.

המיזם, כשמו כן הוא, לימוד הספר הלכתי 'קיצור שולחן ערוך' והקמת פרויקט מבחנים טלפונים מתקדם בחינם לכל דורש.

"המטרה המרכזית היא להקנות את המושגים הבסיסיים לאנשים שרוצים לדעת, ישנם מאות מושגים הלכתיים לא מוכרים, ובתכנית הזו יוכלו תוך שנה לקנות אותם", אומר הרב מוטי רייך ממנהלי התכנית.

את הספר 'קיצור שולחן ערוך' חיברהרב שלמה גאנצפריד, (1804-1886),המתמצת את השולחן ערוך, בעיקר את החלקים "אורח חיים" ו"יורה דעה". ועוסק בהלכות היומיומיות, התפילות, בדיני שבת וחג וכדומה. הספר הפך לאחד הספרים התורניים הפופולריים ביותר וזכה למהדורות רבות, לפירושים ולשפות שונות.

הספר נועד לפתוח את עולם ההלכה בפני הציבור הרחב שאינו בקיא בדרכי הלימוד בשולחן ערוך ובכך לחסוך  בזמן העורך לעיין בשולחן ערוך ומפרשיו.

הספר מורכב מ-221 פרקים (הקרויים סימנים). הוא כתוב בלשון בהירה ופשוטה, ועל כן התחבב על המוני העם והפך לספר עממי. הספר זכה לעשרות רבות של מהדורות, תורגם לשפות רבות, והודפס במאות אלפי עותקים. כבר בחיי המחבר הוא הודפס ב-14 מהדורות, ובערים רבות במזרח ומרכז אירופה נוסדו חבורות שהתאגדו ללמוד את הספר.

על אף שמו 'קיצור שולחן ערוך' מתבסס הספר על פסיקות האשכנזים בעיקר, ועל כן באיילת השחר מציעים את 'קיצור שולחן ערוך' שערב הרב ארוגאי חורי שליט"א, עם פסקי הגאון רבי עובדיה יוסף זצ"ל ופסקי גדולי ספרד נוספים על סדר 'הקיצור שולחן ערוך'. כך ניתן ללמוד את ה'קיצור' ולעיין בהערות בכל מקום בו ישנה שונות בין ההלכה הספרדית לאשכנזית.

על פי התכנית ילמד הספר על פי לוח זמנים מסודר, כך שבתוך שנה יוכלו המצטרפים לסיים את הספר כולו, ואף להיבחן עליו. המבחנים מתקיימים באמצעות הטלפון כאשר מערכת מתקדמת מציעה שאלות ותשובות אמריקניות [מבחני רב ברירה] עליהם משיב הנבחן באמצעות לחיצת כפתור. המארגנים מעניקים תמריץ למצטרפים ומבטיחים לשלוח במתנה את סדרת התלמוד בבלי למאה המצטרפים הראשונים.

למי מיועדת התכנית?

"לכל יהודי שמרגיש שאולי יש הלכה שהוא לא שמע עליה", אומר הרב רענן ומוסיף כי ישנם הרבה אנשים העושים את צעדיהם הראשונים בעולם שמירת המצוות והם לא תמיד יודעים מה הוא עיקר ומה פחות עיקר. לדוגמא הוא מזכיר את מנהג לבישת בגדים לבנים בשבת, שיש למנהג קדוש זה כמובן מקור, אך חייבים לזכור שאין הוא מעיקרי ההלכה כמו איסור בורר למשל. למידה בקיצור שולחן ערוך מבהירה מה היא הלכה ומה הוא מנהג ששונה מהלכה.

הרב רייך מוסיף כי ישנם הלכות רבות המקיפות את חיי היומיום מבלי שלאנשים כלל יש מושג כי ההכלה התייחסה לכך. כך למשל הלכות בריאות, הלכות משא ומתן, הלכות הלוואה, הלכות פריקה וטעינה, "האם כולם יודעים שההלכה מתייחסת לכל אלמנט כזה בחייו של היהודי? האם לא כדאי שאנשים שמעוניינים לחיות את חייהם על פי ההלכה ידעו זאת"?

מה קורה כאשר לומדים ולא מבינים?

"בשביל זה יש לנו את פרוייקט 'חברותא' באמצעות הטלפון. כל יהודי יכול ללמוד עם תלמיד חכם במשך עשר דקות בשבוע, דרך שיחת טלפון ללא 'קימה מן הכיסא' כל תוכן יהודי כאשר אחת האפשרויות היא בהחלט 'קיצור שולחן' ערוך'".

למעוניינים ניתן להצטרף בקישור הזה. בתוך זמן קצר תושק גם אפליקציה שתשמש את משתתפי התכנית.