מינסק, ראדין, וולוז'ין, גרודנא, בריסק, מסעה השנתי של 'קבוצת הסליחות' באירופה

מזה כ-10 שנים יוצאת קבוצה של אנשי עסקים חרדיים, ל'סיור סליחות כלל עולמי', באתרים יהודיים, 'אקזוטיים', ברחבי העולם.

בין אנשי הקבוצה נמצא גם אריה זולטי, איש נדל"ן שסיפר ל'מעט בית מקדש' על הסיור האחרון. את התמונות סיפק חבר הקבוצה ירמי מזרחי.

"אנחנו מגיעים מידי שנה למקומות נידחים שאיש לא היה שם, זה מעורר  השראה ונוצרת התעוררות גדולה', מספר זולטי. בשנה שעברה פקדה הקבוצה למשל את קברו של רבי ישראל סלנטר בלנינגרד: "היינו לבד באמצע היער, הגענו לקבר, ופתחנו באמירת הסליחות, זו תחושה שקשה להסביר אותה" הוא אומר.

השנה פקדה הקבוצה את בילארוס, היתה במיר, מינסק, בריסק, ראדין, וגרודנא.

את  הסליחות עשינו בבית הכנסת של הקהילה במינסק. גם בשבת שהינו במקום והתארחנו בבית חב"ד. בקהילה יש בערך 20 אנשים והנוסח היה אשכנזי.

כמו כן ביקרה הקבוצה במיר, בקברו של רבי ירוחם ליבוביץ זצ"ל המשגיח המיתולוגי של ישיבת מיר. הקבוצה גם ביקרה בישיבה, שהפכה כיום למרבה הצער לבנין עירייה. "ראינו גם בית כחול, שהוא היה הבית של רבי ירוחם.... גם שם גרים היום אנשים אחרים כמובן.

הקבוצה ביקרה גם בוולוזין, ובעיירה ליד ראדין. שם נחשפו לבית בו הסתגר החפץ חיים במשך שנתיים וכתב את ספרו המונומנטלי 'שמירת הלשון'. בראדין עלתה הקבוצה להתפלל על קברו של החפץ חיים, שלידו קבורים רבי נפתלי טרופ ורבי משה לדינסקי, ראשי ישיבת ראדין.

בבריסק, מקום שבתם של גדולי עולם שושלת בית בריסק, השרף מבריסק, ולהבדיל בין החיים לנפטרים עיירת הולדתו של הגאון רבי אהרן ליב שטיינמן הגיעה הקבוצה ל'חיידר' המקומי שם למד הרב שטיינמן, ושם גם למד ראש הממשלה המנוח מנחם בגין עד שהועבר לתחכמוני. אנדרטה לזכרו של בגין מצויה שם עד היום.  

משם לגרודנא עיירתו של ראש הישיבה המפורסם רבי שמעון שקופ. "יש שם בית כנסת יפהפה שחבדני'ק מקומי מחדש אותו בימים אלו", מספר זולטי. "משם עלינו לקברו של רבי שמעון. כדי להגיע לקבר צריך לעבור דרך בית של מישהו שפותח את דלתו השניה אל בית הקברות. 

קברו של ר' ירוחם ממיר

 

ברנוביץ

 

 

 

 

 

 

 


ה"חיידר" בו למד הרב שטיינמן שליט"א