ראיון החודש: הרב יוסף שוינגר
- פרטים
-
קטגוריה: ראיונות
-
פורסם בשלישי, 20 נובמבר 2012 01:26
-
נכתב על ידי אליעזר היון
שלום לרב יוסף שווינגר מנכ"ל המרכז הארצי לפיתוח המקומות הקדושים ותודה על הסכמתך להתראיין לגליון 'מעט בית מקדש'.
ש. מהי הגדרת התפקיד של המרכז הארצי שבראשותך?
ת. ברחבי הארץ פרושים 137 אתרים בהם קיימים 'מקומות קדושים'. אנשים רבים מבקרים במקומות אלו. מישהו צריך לדאוג לתחזוקם השוטף של האתרים ברמה הגבוהה ביותר. אסור לשכוח כי מדובר במקומות קדושים בני אלפי שנים, כמו קבר דוד המלך, קבר רחל, הכותל המערבי ועוד. הביקור במקום צריך להיות נח, נעים, כיאה למקום קדוש. אנו דואגים לסידורי תפילה, תשמישי קדושה, שירותים, אבטחה ועוד.
ש. כיצד אתה מסכם את ההתארגנות שלכם ואת הפעילות ביום יא בחשוון יום פטירתה של רחל אמנו?
ת. הארוע עבר ב"ה ללא תקלות יוצאות דופן. למעט 3 שעות של לחץ כביר, הכל התנהל כשורה. צריך לזכור כי מדובר בשטח קטן בסדר גודל של 250 מטרים רבועים עליו ביקרו למעלה מ 30000 אנשים. הפעילות המוצלחת התאפשרה בעקבות עבודת שטח מרובה ומוקדמת , ושורה של ישיבות עם הגורמים הרלוונטיים כמו גופי תחבורה, אבטחה ועוד ועוד.
ש. מהי דעתך על האנדרלמוסיה הנצפית כל שנה במירון סביב ההילולה בליל ל"ג בעומר?
ת. אינני יודע מתי היית בפעם האחרונה במירון. כבר שנים ארוכות שהכל מתנהל שם באופן משביע רצון. רק בשנה האחרונה ביקרו שם כחצי מיליון בני אדם, וכמו שצינתי בענין קבר רחל, המקום קטן פרופורציונאלית למספר המבקרים ועם זאת המצב הולך ומשתפר. מאידך אין ספק כי אדם החפץ לקרא את ספר התהילים בניחותא ומתוך הרחבה ושלוות נפש על הציון הקדוש לא ימצא את מקומו בליל ל"ג בעומר..
ש. היכן עובר האיזון לטעמך, בין המקומות הקדושים על כל הפולקלור התיירותי הנלווה עליהם, לבין היותם מקומות קדושים.
ת. בראש ובראשונה צריך להתייחס למקום כאתר קדוש. בדיוק כמו בית כנסת ובית מדרש. אין כל שוני בין שני המוסדות הללו. מצד שני אסור לנו להזניח את האסטטיקה של המקום. את ההיסטוריה ואת הנרטיב מאחורי כל אתר: מי היה דוד המלך, מהו סיפור חייו? מדוע הוא נקבר כאן? מי היתה רחל, מפני מה מצבתה שוכנת בבית לחם וכן הלאה.
ש. איך אתה רואה את ההמולה שסביב קברי הצדיקים, הפסטיבלים, המיסחור, והמסיבות השונות?
ת. מדובר בתופעה חמורה בעיני בכל פרמטר. לצערי הרב התופעה הבזויה הזו חדרה גם למחנה שומרי המצוות. אני מתכונן להילחם בכך וכבר קיימתי עם הרב רבינוביץ [רב הכותל והמקומות הקדושים, א.ה] ישיבה שמטרתה היא דרכי פעולה למיגור התופעה.
ש. בתקשורת התפרסמה לא מכבר ידיעה על מוסד פיקטיבי שגייס כספים תחת הטיעון שמקום מושבו הוא מירון – קבר הרשב"י, עובדה שהתבררה כלא נכונה. מה אתם עושים בנידון?
ת. ראשית לא מדובר במוסד פיקטיבי אלא בכולל מסויים שאכן קיים אלא שהוא לא מאוכן בקבר הרשב"י. אני מפנה אותך לתשובתי הקודמת. אנו נגד כל גיוס כספים בשמו של אתר קדוש. התופעה הפסולה הזו תטופל ביד חזקה.
ש. מענין לענין באותו ענין: קבצנות בכותל ובמקומות הקדושים.
ת. בענין זה אני חצוי בין הרמה האישית והציבורית. החוק אוסר פעילות כזו. חשוב לומר את זה בקול ברור. מצד שני אני יודע שבקשת נדבה קיימת כבר בכל בתי הכנסת והיא אחת מאושיות העם היהודי אולי מימי קיומו. כך שאני סבור שיש לדאוג לכך שפעילות כזו לא תפריע למתפללים, ומאידך אין צורך להילחם נגדה 'מלחמות קודש'.
ש. מה דעתך על המקומות הקדושים החדשים, כלומר אלו המתגלים בשנים האחרונות?
ת. אני מעדיף לא להגיב בענין זה. אנו עוסקים רק באתרים בני אלפי שנים. על השאר כאמור אני מעדיף לא להרחיב.
ש. האם יש קשר לדעתך בין ניהול אתר קדוש לניהול בית כנסת?
ת. זה מאד דומה. בשני המקומות הללו, מגיעים בסופו של דבר אנשים כדי להתפלל ולשפוך את שיחם. על האחראים מוטלת החובה לאפשר להם להתפלל מתוך יראת הרוממות, מתוך כובד ראש, בצורה הנוחה ביותר תוך דאגה לשירותים אלמנטרים.
ש. על אלו מקומות היית ממליץ לקהלות החפצות לערוך סיור באתרים קדושים?
ת. כאשר הסיור מתחיל בצפון הייתי ממליץ ללכת בתחילה לקבר רשב"י שבמירון, להמשיך בקבר יונתן בן עוזיאל בעמוקה, רבי מאיר בעל הנס בטבריה כאשר בין האתרים הללו יש עשרות ציונים של תנאים ואמוראים. אם הסיור נערך סביב העיר ירושלים הייתי ממליץ לבקר בכותל המערבי, בקבר רחל, קבר שמואל הנביא, קבר דוד המלך, וקבר שמעון הצדיק.
ש. האם יש מקום אליו אתה מרגיש קשר מיוחד?
ת. כולם היו בני. את כולם אני אוהב ולכולם יש לי יחס המתאים למקום קדוש. עם זאת אני חש קשר מיוחד לקבר רחל אמנו. הסיבה נעוצה לדעתי באנרגיות שהשקענו במקום במשך תקופה ארוכה. שדרגנו את האתר שיפצנו אותו, ושינינו את מראהו בעזרת יהודי עשיר מקליבלנד שחפץ להשאר בעילום שם. אני זוכר את מראהו של האתר לפני השיפוץ ואני מביט עליו כיום - אני נפעם מהשינוי. בקבר רחל אגב, נושעו רבים. אני אישית עד לעשרות סיפורים של אנשים שבאו להתפלל במקום, על זיווג, פרי בטן, ועוד ונושעו בעזרת ה'.